startsiden startsiden ... dette er kameraet mitt. Birch er av denne modellen Korintha er en "Exodus"! Dette har skjedd ...
blog journeys gallery TV-series Q&A shows shop press equipment translate...

multivisjonsvagabonden til tjeneste!

Multimediaforedrag i motivasjon og løsningsorientering, elller underholdning til kick-off og event!


En interaktiv presentasjon!

Gjennom levende fortellerkunst og flotte fotografier blir publikum med på en inspirerende og lærerik forestilling. Jeg ønsker å formidle verdien i å reise, gevinsten ved å strekke seg litt lenger og gleden ved å møte mennesker i en annen kultur.

Forestillingen er programmert slik at publikum lett kan påvirke innholdet og retningen på historien, godt egnet til kick-off, undervisning, event eller underholdning. Terskelen er lav for innspill. Jeg har tidligere turnert folkehøyskoler, militæravdelinger, gamlehjem, mediabedrifter og bokklubber.

Reising er et digert tema, som spenner over de "enkle" familiereisene og padleturer på fjorden, til journalistikk i kriseområder og ekstreme utfordringer, personlig ansvar, psyke, fotografi og planlegning ... jeg er åpen for ønsker fra arrangøren.

Ta kontakt: +47 926 16 613 eller paul(att)paulsplanet.no
.

Statoil Troll C:

Hei Paul!
(...) Etter å ha opplevd to kanseleringer på to forsøk kom han seg heldigvis ut til oss på 3. forsøk, og stilte opp 2 ganger til etter dette slik at han kom seg offshore 3 ganger. Han var sporty nok til å lage et nytt innslag for oss om fotografering på tur, og holdt 4 foredrag på hvert besøk. 2 for dagskiftet, og to for nattskiftet. Ett om foto på tur, og ett om reiser.

Nattskiftet fikk sitt foredrag kl 07:30 på morgenen etter 12 timer på jobb, og ingen var i nærheten av å sovne, så det sier vel litt om kvaliteten. Han er en inspirerende og energisk person, og besøkene hans ble godt tatt i mot av alle som så dem. Jeg har ingen problem med å anbefale andre å låne ham både øyne og ører og la seg inspirere til å pakke sekken.

Kåre Lien Leder, velferdsstyret Troll C

.

Oslostudentenes Idrettsklubb:

Hei Paul!
Tirdag den 4 okt. var OSIs Fjellgruppe så heldige å hilse Paul Olai- Olsson velkommen for å få lov å høre om de flotte opplevelsene fra alle verdens hjørner. Etter anbefaling fra flere hold var vi en forventningsful gruppe til det vi måtte høre den neste timen...trodde vi. Det viste seg at en time neppe var nok for den ivrige fortellertrangen som bor i Pauls store hjerte, heldigvis! Innviterer du Paul til å holde et foredrag bør du sette av en helkveld og ha et åpent sinn; det du kommer til å høre etterlater sterke inntrykk.

Paul har en usedvanlig fortellerevne der han bruker både armer og bein, stemme, ansiktsuttrykk, beundringsverdige bilder, videoinnslag og flere virkemidler du ikke viste fantes. En god porsjon humor gjør fortellingene livlige og lytteren lever seg ordentlig inn i situasjonen. Paul er ingen våghals, påstår han iallefall selv. Følgelig er ikke turenes fokus lagt på naturopplevelsen selv men på møtet med mennesket. Naturen, som han sier, er bare en bonus. Red. anm. Og det er vel uungåelig å se så mye flott natur når du sykler gjennom alle verdens kontinent?!

Møtet med menneskene etterlater stort inntrykk hos lytteren. Deriblant parafysiske opplevelser, usannsynlige tilfeldigheter, visdom og filosofiske tanker m.m. Paul er ikke den ordinære foredragsholderen som forteller om "selvaktualisering og heltedåder gjennom beseiring av naturkrefter ". Paul forteller om en magisk planet som ligger for dine føtter, som har så mye å by på, hvis bare du tørr å våge deg ut i den.

I løpet av 2 1/2 timer har Paul tatt deg med på reise til en annen verden. Du sitter igjen med krampe i smilebåndet, måpende ansikt, inntrykk til ettertanke og en dyp beundring for en så positiv livsholdning og medmenneskelighet. En kveld med Paul er på det sterkeste å anbefale!

Esben Kuhnt - Oslostudentenes Idrettsklubb, Fjellgruppe.
.

Fjellfilmfestivalen 2010:


Fjellfilmfestivalen hadde i september 2010 gleden av å ha besøk av Paul Olai-Olssen. Festivalen hadde i 2010 totalt 800 deltagere og i overkant av 100 sponsorer, frivillige og foredragsholdere. Dette er festivalens absolutte tak når det gjelder deltagere. Festivalen arrangeres på Turtagrø Hotell, i Luster kommune på 884 moh. Kulissene for festivalen er Hurrungane, et av Norges flotteste fjellområder og arnested for Norsk fjellturisme. Festivalen har hovedfokus på film og turer. I tillegg er det foredrag fra kjente og ukjente mennesker som liker å dra på turer og som deler sine opplevelser. Filmer og foredrag blir vist på 3 ulike scener, hvorav en av dem er et sirkustelt med sitteplasser til totalt 400 mennesker.

Fjellfilmfestivalen vil takke Paul for sitt fremragende foredrag som dro fullt hus i sirkusteltet. Med sitt vinnende vesen, fantastiske energi og smittende glede, fanget han oppmerksomheten til alle tilhørerne. Sjeldent har vi opplevd så mye latter og "avbrudd" i presentasjonen grunnet spontan applaus.

Pauls mange reiser er kjent for mange gjennom TV-serien Pauls Planet. Med et variert innhold fra flere av han fantastiske turer fikk publikum oppleve Paul på alle verdens kontinent. Pauls evne til å veksle mellom flotte bilder, underholdende filmklipp og hans fantastisk engasjerte og glade vesen på scenen gjør han til en utrolig underholdende foredragsholder. Hans reiser er utrolige og hans evne til å sammenkoble turene, dele turgleden og la publikum få være med er noe som av mange ble kommentert i etterkant av hans foredrag. Fjellfilmfestivalen opplevde for første gang etter et foredrag at flere kom opp på scene for å bli tatt bilder av sammen med Paul. Dette viser hvor taknemmelig publikum var for hans foredrag.

Rent teknisk er Paul veldig lett å jobbe med, han er veldig godt forberedt, vet å bruke de tekniske hjelpemidler som finnes. Han fremstår som en veldig profesjonell foredragsholder og evner til å tilpasse sitt multimedieforedrag etter dine ønsker. Vi håper vi får muligheten til å høre Paul på Fjellfilmfestivalen igjen og gir ham de varmeste anbefalinger.

Erik Eskedal, Teknisk Ansvarlig, Fjellfilmfestivalen


"Du trenger ikke ha peiling på verken kajakk eller sykling for å ha glede av Pauls foredrag. Han er morsom, underholdende, viser gode bilder og filmklipp - det er rett og slett en opplevelse å høre ham fortelle om sine turer! Til å bli i godt humør av!"

Aagot Caroline Nilssen, publikum.

FORSVARET:

Hei Paul!
Takk for flotte foredrag, tilbakemeldingene fra avdelingene kunne ikke vært bedre :-)
Du har taklet soldatene på en kjempefin måte, hatt spennende og interessante foredrag, vært motiverende og ikke minst, som velferdsoffiserene sier, veldig hyggelig å forholde seg til :-) Takk for flott innsats! Her må det samarbeides videre :-)

Mvh Susanne, Rådgiver Kulturformidling
Forsvarets personelltjenester (FPT)
(des 2010)Bodø Hovedflystasjon:

Hei Paul.
Takker for et supert opplegg du hadde for hos i Bodø! Var utrolig bra at du kom noen dager tidligere, og fikk innsikt i hvordan det var på stasjon, og tok disse argumentene dine med i showet. Media showet du hadde var fantatisk bra, varierte både med lyd, lys, og film ;) Jeg selv fikk en utrolig stor "opplevelse" av og se hvilken opplevelser du har vært igjennom. Du som "person" var utrolig enkel og forholde seg til. Var lang ifra kravstor, og fornøyd for hver eneste ting :) Gjorde dette meget enkelt for meg som arrangør. Gjennom foredraget hadde du perfekt lydnivå, som gjorde at til og med jeg som satt bakerst hørte bra hva du sa. Bildene var skarpe og fantastiske ;) Var litt synd med siste showet på Bodin, at Inspiserende befal måtte avbryte deg. Det medførte at du kanskje ikke fikk frem hele budskapet ditt. Men ingenting negativt fra din side. Ut fra hele showet, fremværende som person, forberedelser osv. var det MEGET godt gjennomført! Anbefales med det sterkeste at du kommer med show neste år / neste soldat kull.

Mvh Eskil Søreng Stein, Lærling Bodø VelferdØrland flystasjon:


Paul Olai-Olssen har vært hos oss i to dager og holdt utrolig engasjerende foredrag for både vernepliktige og ansatte. En utrolig flott fyr med erfaring fra spennende sykkelturer og kajakkpadling i vårt lille univers. Anbefaler alle å droppe innom Pauls Planet på nettet og la seg begeistre over hva et menneske er i stand til å gjennomføre. Håper på snarlig gjenvisitt til Ørlandet!!!

Viggo Beck, Sjef Velferd


Hei!
Lovet å gi en liten tilbakemelding på foredraget ditt, og her kommer noen ord.. Som sagt tok jeg en ekstra overnatting på Brekstad for å få med meg Paul Planet i Valhall, og det angrer jeg ikke på! Forventet vel egentlig et strømlinjeformet lysbildeshow med kommentarer fra diverse reiser, og det hadde vært greit nok, men til min gledelige overraskelse ble det alt annet enn det. Reiseskildringene ble framført veldig personlig og levende, med fokus på mellommenneskelige relasjoner. Det var mange fornøyelige avstikkere i form av småfortellinger/historier fra flere av turene, pluss flotte bilder, så tiden gikk alt for fort. Smilte nesten hele tiden og lo ofte :)) Takk for en trivelig kveld i godt selskap ^_^

sivilt ansatt
(jan 2011)


.

Valdres FHS:

Pauls referanse
Paul Olai-Olssen kom innom her på Valdres FHS med ynskje om å halde foredrag for elevane våre. Dette vart godt motteke og han fekk tid til ei ettermiddagsøkt frå omtrent 1730. Elevane møtte spontant opp med mange spørsmål om kven denna karen som farta land og strand kunne vera. Paul satte i gong med å fortelja iherdig om sine reiser, sine opplevingar, og ikkje minst sine møter med mennesker rundt i verden.

Dei 70 elevane som på kort tid endra sine store kake, film, trening og andre koseplaner for å høyre på Paul, satt som oppblåste puppetdokker og fylgde med. Latteren sat laust, ansikta vart fort tildekt med hender då ymse krypdyr og varierande sår og skader kom på skjermen. Etterkvart i foredraget fekk elevane koma med førespurnader om kva dei ynskte å høyre meir om av reisene. Hendane stod til tider i taket, dog mange nok vart skuffa når dei forventa eit søtt lite marsvin, men fekk sjå marsvin som middagsmat.

Etter gode 2 ½ t utan stopp var det tid for kveldsmat, og Paul sa til elevane at dei kunne koma til han om dei ville høyre meir etter maten, han ville gjerne fortelja. Dette ville dei tydelegvis, for etter kveldsmat, vart det til på ei ny økt, i nye lokaler. Mange møtte opp her også, nokre nye som ikkje hadde fenge med seg fyrste del, samt ein del som ville høyre meir. Nokre av elevane her sat nesten 5 t stille og fylgde ihuga med, og så lenge i ro er ikkje dagleg kost på ein aktiv folkehøgskule som Valdres. Elevar fortel at det ikkje berre var dei storslåtte opplevingane som sat spor hjå dei, men også møtet med enkeltindivid verda rundt, samt kritisk tankegong rundt vår levestil og våre levevilkår her i Noreg. Eg ynskjer på vegne av oss her på Valdres folkehøgskule å takke Paul for flotte forteljingar, gode historiar, spanande bilder, samt oppvekkande tankar til våre elevar!

Tor Håkon Solheim, linjelærar Idrett piste-Australia, (oktober 2012)
Voss FHS:

Hei Paul.
(...) Torsdag ble det gjennomført et foredrag for hele skolen, det tilsier 92 elever med gjennomsnittsalder på 18 år. Innholdet i foredraget var bilder og film fra reiser og ekspedisjoner, med tilhørende historier og refleksjoner. Fredag ble det gjennomført foredrag for idrett og friluftslivlinja før lunsj, og film og fotolinja etter lunsj. Sammen med idrett og friluftslivlinja ble det gått mer spesifikt inn på tematikk rundt ekspedisjonsutstyr, aktuelle reisemål og erfaringer fra friluftsliv. Film og fotolinja fikk en gjennomgang om hvordan man lager et TV-program alene, med vekt på både innhold og teknisk utførelse. Det ble også vist frem mange bildeserier, hvor det ble lagt vekt på tips og råd om hvordan man tar bilder i ulike settinger, og hvordan man tilnærmer seg fremmende mennesker.

Paul har vært veldig fleksibel med oss på Voss folkehøgskole, både med tanke på innhold i foredragene, tidsbruk og tilnærming til engelsktalende elever. Foredragene har vært preget av entusiasme og humor, i sammenheng med en voldsom erfaring og god formidlingsevne til ungdommene. Vi har fått entydig gode tilbakemeldinger fra elevene, som har vært veldig begeistret for de to dagene Paul tilbrakte med oss. Budskapet Paul ga oss passer godt inn i folkehøgskoletanken: Du kan hvis du vil, og grip mulighetene du har foran deg. Vi anbefaler Paul Olai-Olssen sine foredrag på det sterkeste, og vi vil ikke nøle med å engasjere Paul i fremtiden.

Jon Sundan og Lars Joakim Ringom, Voss folkehøgskole, (jan 2012)
Trøndertun FHS:

Til Paul.
Til Paul: Takker så mye for foredraget! Jeg synes det var interessant fra begynnelse til slutt, og ble både inspirert og fascinert! Du har virkelig funnet din måte å leve livet på! På en måte skulle jeg nesten ønske du kunne komme hver uke, for du har sikkert så uendelig mange fler morsomme historier å dele! Du er åpen og ærlig og forteller på din måte, og du hadde en veldig god kommunikasjon med "publikum". Når jeg hørte på fikk jeg en blandet følelse; jeg ble glad fordi jeg ble så inspirert og fordi det var så spennende å høre på, samtidg som jeg ble urolig og rastløs og følte at jeg ikke kunne sitte der inne lenger, jeg måtte komme meg ut, starte med ettellerannet.

Jeg har kjempelyst til å dra ut å reise, men samtidig er det mye annet jeg har lyst til også. Synes det er vanskelig å velge hva jeg skal prøve først og hva jeg har mest lyst til, og hva det kommer mest godt ut av totalt! Men jeg skal uten tvil reise her i livet, det har jeg alltid visst. Men etter foredraget ditt ble jeg nok bare enda mer overbevist. Igjen; Tusen takk! Det var underholdene, spennende, utfordrende, morsomt, fascinerende og inspirerende!

Katrine,
elev på Trøndertun (nov. 2011)
Elverum Folkehøyskule:

Hei. Takk for sist, det var veldig hyggelig!
Lørdag 30. oktober holdt Paul foredrag for ca 90 elever ved Elverum FHS. Paul har god humor, selvinnsikt, karisma og ikke minst fantastiske historier fortalt med flott innlevelse og enorm fortellerglede. Foredraget gjorde både undertegnede og elevene skikkelig reiselystene, og vi satt igjen med et annet syn på det å "oppsøke opplevelser", reise smart, benytte muligheter og møte mennesker med åpent sinn. Dette har også blitt understreket av elever i ettertid. Det er utrolig gøy å høre hvor mange gjestfrie, hjelpsomme og genuint gode mennesker man kan møte på når man reiser, og det inspirerer til å ta kontakt med menneskene rundt deg når man selv er ute på tur. I tillegg er opplegget rundt foredraget godt. Han har flotte bilder og en god presentasjon som lar seg tilpasse til lytternes ønsker. Supplert med morsomme videosnutter blir det hele enda bedre. I samtale med elevene i ettertid har jeg fått høre "Jeg har så lyst til å reise jeg nå", "Foredraget idag var dødsbra", "For noen syke historier".

Det er bred enighet blant elevene om at dette er et av de bedre seminarene vi har hatt. Noen elever har imidlertid nevnt at det varte litt lenge, og at budskapet i stor grad er fortalt etter de første to timene. At de ikke lærte så mye nytt ved at det varte to timer til. Likevel sier de samme elevene at de syntes det var gøy å høre om Færøyene og Kairo. Kanskje en lenger pause halvveis, og flere filmeksempler eller andre ting i andre halvdel kan differansiere siste del fra første, og gi elevene noe nytt? I hvertfall på en folkehøyskole som har harde trebenker og unge lyttere. Som lærer sier jeg meg kjempefornøyd med hele opplegget! Det er inspirerende, underholdende, og lærerikt. På en folkehøyskole har elevene alle muligheter, og de får inspirasjon til å sette pris- og ta vare på dem. I tillegg er det mange som kommer til å være på reisefot i løpet av året og i årene som kommer, og foredraget er verdifull bagasje på veien.

Tusen takk for en flott dag!
MVH Eivind Ellingsen Høimyr Lærer, Elverum Følkehøgskule
(okt. 2010)
Sagavoll FHS:

Hei Paul.
Flott foredrag. Jeg tok en stemningsrapport i elevgruppa på kvelden etter og der ble det blant flere elever gitt uttrykk for at dette var lørdagsseminaret de satte størst pris på. Du formidlet levende historier og satte kulturmøter i et en god ramme. Vi tar gjerne i mot deg til neste år.
Ha en fin dag! Mvh Andreas Melberg
(feb 2010)
Hallingdal FHS:

Hei paul.
Jeg ville bare sende en mail og si tusen tusen takk for at du holdt seminaret ditt på Hallingdal folkehøgskole. Det var utrolig morsomt og lærerikt. jeg synes det er utrolig alt det du har gjort, og du beviser at man har muligheten til å gjøre så og si akkurat det man vil så lenge man går inn for det. Jeg har i lang tid nå, lurt og vurdert hva jeg skal gjøre til neste år. Og backpacking har jeg hatt en del i tankene, etter seminaret ditt så var jeg overbevist om at det var det jeg ville! Igjen tusen takk for at du tok deg tid, det var utrolig spennende! Håper du legger ut på nye og spennende reiser igjen snart som du kan dele med andre.
Mvh. Mikkel Schäffer Botnen (elev på hallingdal)
(sept 2010)
Jeløy Folkehøyskole

Hei Paul.
Paul Olai-Olssen kom til Jeløy Folkehøyskole en lørdag og holdt et spennende foredrag som trollbandt våre elever i nesten fire klokketimer. Med sin frigjorte fortellermåte og sine flotte bilder får han tilhørererne med på turene og opplevelsene sine på en helt spesiell måte. Det som også gjorde inntrykk var ikke bare de fysiske reisene han har foretatt, men også de indre reisene, motivasjonsfaktorer, livsgleden, gleden av å møte andre mennesker, kulturmøtene og pågangsmotet. Jeg tror alle som var tilstede lærte noe den dagen – og nesten alle fikk lyst til å dra ut å padle eller reise. Om han vil – får han gjerne lov til å komme tilbake til Jeløy Folkehøyskole igjen.
Per Olav Eliassen Lærer / Jeløy Folkehøyskole
(des. 2011)


Drottningborg VGS:

- På vegne av Drottningborg takkar eg så mykje for besøket. Det er alltid spennande å høyre folk som har opplevd noko anleis, og endå betre når dei klarer å trekke litt livsvisdom ut av desse erfaringane i tillegg. Elevane (og lærarane) vil hugs dette lenge!
Mvh Stig Tore Aaberg, lærar

- Du har en utrolig utstråling og evne til å engasjere alle, uansett kjønn og alder ;)
Marit Jøssang, lærer
(feb. 2011)


Borgund FHS:

Tusen takk for besøket Paul
Fredag 18. og lørdag 19. mars 2011 hadde Borgund folkehøgskole besøk av en «gal mann». Han var underholdende, pratsom, morsom, sporty, forkjøla og energisk. Alt på engang. Han kom som en frisk pust inn på skolen og deltok i alle aktiviteter, han var til og med sporty nok til å bli auksjonert bort til inntekt for bistandsarbeidet som skolen driver.

Jeg ønsker bare å takke for et friskt besøk, og vi gleder oss til å høre mer neste år. Siden du har et stort behov for å prate, skal du selvfølgelig få ha 4 timers foredrag neste år (det er herved en avtale). Du har mye å komme med, og du engasjerte elevene både på fredagen og lørdagen da du var hos oss. En av grunnene til at elevene ble engasjerte og likte foredraget var at du brukte tid med elevene kvelden før, og de hadde mulighet til å prate å «bli kjent» med deg. Der tror jeg du fikk mye gratis. Men selvfølgelig så kom du jo med spennende historier og fortellinger som fikk oss til å tenke og reflektere!

Lykke til videre med neste prosjekt, og velkommen tilbake til Borgund folkehøgskole.
Mvh Borgund folkehøgskole.
(feb. 2011)


Møre FHS:

Hei Paul, takk for sist.
Du fikk veldig god kontakt med elevene, og de ble inspirert og nyskjerrige. Du har flotte bilder og powerpoint oppsett. Jeg tror jeg har sett sykkelturen gjennom sør Amerika da jeg selv var elev på folkehøgskule i 95/96 og 97/98. Da var det selvsagt kun fra den turen.

Da tok du deg bedre tid, og fortalte mer detaljert. Tror det kan bli litt hastig når du prøver å få med deg litt av alt. Cairo var bra, men kanskje mest interessant for oss på Egypt linjen, og Færøyene var bedre enn Cairo igjen for elevene vil jeg tro. Kanskje litt mye portrettbilder og fortellinger om enkeltpersoner i Cairo fremfor en sammenhengende spennende fortelling fra en tur, som for eksempel Færøyene og Latin Amerika.

Vel det var bare noen innspill. Beste hilsen Christian
(feb. 2011)


Folkehøgskolen 69 grader Nord:

Fantastisk helg med Paul!
Supert lørdagsseminar med fantastiske historier, supre bilder og ekte engasjement. Rett og slett en storartet helg på 69 Grader Nord! Vi ønsker Paul lykke til videre på ferden, og håper vi får anledning til et nytt besøk fra han i nær fremtid.
(mars 2011)


Lofoten Folkehøgskole:

Tusen takk for flott foredrag.
Jeg er såpass (hmmm liker ikke å skrive gammel så jeg skriver) voksen at jeg har stor sans for en engasjert foredragsholder. Flotte bilder er vel og bra, men ingen ting slår en god formidler. Bilden dine var flotte, men det som gjorde inntrykk var fortellingene om menneskemøter, om slit, om glede, om spenning …. Der gjorde du en utmerket jobb. At alle elevene satt til du avsluttet sier litt om at du også traff dem.

Mandagen etter spurte jeg eleven om de ville råde oss til å engasjere deg til neste års elever og jeg fikk et unisont JA til svar. Så tusen takk for at du tok oss med på noen av dine reiser.

God tur videre og lykke til med nye prosjekter. Erlaug
(mars 2011)


.

Svalbard Lokalstyre:

Kjempebra at du er fornøyd, Paul!
Vi er strålende fornøyd!!
Bare godord fra folk som opplevde deg.
Lykke til videre.
Mvh Roger (Roger Zahl Ødegård, kulturkonsulent)
.

Sparebank 1 Livsforsikring:

Hei Paul.
Du ba om en tilbakemelding, så vi har diskutert litt rundt i gangene her. Felles for alle er at var veldig morsomt og inspirerende.
· Fint tempo (ikke for raskt og ikke for sakte)
· Kanskje plassert deg litt bedre i forhold til de som satt nærmest deg (venstre side foran).
· Flotte bilder og filmer. God balanse mellom bilder og filmer.
· Flott fremføring, både kroppsspråk og språklig.
· Trivelig fyr, som ikke kun melker penger men er genuint interessert i å snakke med folk og fortelle om reisene.

Et lite tips- vi fotograferer i stor eller liten grad alle sammen; kanskje du kunne lagt inn noe tips/ vist forskjell på god og dårlig fotografiteknikk.

Uansett- takk for en flott dag hvor du gav oss masse inspirasjon til reise, fotografering, og opplevelser.

Med vennlig hilsen
Lasse Breiland, Risk - Controller
Sparebank 1 Livsforsikring AS

.

SAS konferanse for Reiselivsledere, 7. januar 2009:
2-300 deltakere i SAS Radisson Hotell i Oslo, med to digre skjermer og Conventor Eventbyrå som teknisk ansvarlig. Jeg hadde det moro, og publikum var virkelig levende. Varighet en time, inkludert avsluttende spørsmål.

SAS gav meg denne referansen (hold deg fast):

SAS TEMADAG 2009 -Eventyrlig reiseglede – oppnåelig for alle!
Presentert av Paul Olai-Olssen, Multivisjonsvagabond

Det er alltid vanskelig å komme med et innlegg rett etter lunch. På SAS Temadag 2009 hadde SAS valgt Paul Olai-Olssen til å holde et innlegg på 50 minutter. Det er lang tid, og innhold skal være interessant for å holde 250 gjester engasjert.

Paul entrer scenen i sitt sykkelutstyr som umiddelbart gjør han annerledes. Litt bustet på håret, ser egentlig litt svett ut etter å ha syklet fra Tonsenhagen og ned til Radisson SAS Scandinavia Hotel. Han får jo umiddelbar oppmerksomhet. Hvem er dette?

Hans egen introduksjon er fin. Ledig og lett i sin måte å fortelle på. Han viser på kart hvor han har reist, først med familie, så på interrail, deretter med sykkel og så med kajakk. Europa først og fremst på kryss og tvers og deretter Sør- og Nord-Amerika. Etter introduksjonen sparker han av seg støvlene. Ja, dette er en spennende kar som skal fortelle om sine reiser.

Paul tar oss med på noen av sine mange turer på en måte som skaper reiselyst. Hans billedreportasje er veldig bra. Mange bortgjemte plasser der han kommer i kontakt med lokalbefolkningen og til steder der det nesten aldri har vært en turist. Vi skjønner at det er ikke bare i storbyene det er spennende å oppdage nye ting.

Hans måte å komme seg frem på er helt utrolig. Nesten uten penger, uten husly og nesten intet tidsperspektiv. Paul tar seg tid. Er det et sted han liker, ja så blir han der så lenge han har lyst. Han er flink til å ”selge” seg inn til de lokale menneskene. Han skulle egentlig ha vært selger. Hans måte å være på gjør at folk har lyst til å hjelpe han. Hans smil, humor og ikke minst pågangsmot gjør at folk tar han imot med åpne armer. Han er ikke redd for å ta i et tak dersom trengs.

Pågangsmot: Paul reiser alene. Det betyr først og fremst at han trives i sitt eget selskap. Det andre er at han har mot, vilje, lyst, humør og ikke minst troen på seg selv at dette skal han få til. Alt dette klarer Paul å formidle til de som sitter i salen. I tillegg har han mange humoristiske replikker . Han gjør noe som mange har lyst til. Vi i salen blir engasjert, har lyst til å se bilder fra flere av hans reiser enn det vi får tid til. 50 minutter går veldig fort.

Vi har i ettertid fått veldig god tilbakemelding på hans innlegg og kan bare anbefale det til andre bedrifter/lag. Lykke til Paul på dine fremtidige reiser. Du vil alltid klare deg med ditt vesen, ditt kamera og din måte og være på. Du er en multivisjonsvagabond!

:o)
Karl Erik Strand Mobakken, Sales Manager, SAS Norge


publikum mente:
... må si at dagsseminaret fikk en spennende og utrolig givende vri nå Paul entret scenen. Et utrolig motiverende og inspirerende foredrag for alle typer mennesker. Jeg anbefaler gjerne Pauls foredrag videre - må oppleves.
Vennlig hilsen
Tove Gulbrandsen, Avd. leder VIA Travel


Jeg bad også Torbjørn i eventfirmaet Conventor (som stod for det tekniske) om (1) tilbakemelding og konkrete råd om hva jeg kan forbedre, samt (2) flere oppdrag :o) ... :

Conventors tilbakemelding:
Hei Paul!
(1a) Takk for fin presentasjon, den offisielle evalueringen fra 125 deltakereer: 4.8.
4,8 av 6 er meget bra!

(1b) Hva jeg mener du kan forebedre er:
1. pass på musepekeren, irriterende mye bevegelse på skjermene
2. bruk enda mer humor og absurde opplevelser/historier
3. Ha et sluttpoeng, et tydelig statement til slutt
4. ikke vær for mye selger av bøker under foredraget, la arrangøren gjøre det for deg

(2.) Skal gjøre så godt jeg kan.

MvhTorbjørn.

NRK i Bodø arrangerete konferanse for fotografer og journalister fra hele landet.
Kristian Fredriksen fra dansk TV2 og meg selv holdt hovedinnleggene om videojournalistikkens praksis og muligheter. Jeg stilte følgende spørsmål til NRK Bodø i ettertid:

- Var jeg nyttig for deg? Hvorfor, i så fall? Eller hvorfor ikke?
Ja. Du arbeider på en måte som skiller seg fra jobbinga mot nyhetssendingene her, men samtidig er mye overførbart. Møte med mennesker for eksempel, bruk av stativ, fordelen med å jobbe med lite kamera i motsetning til stort er det jeg kommer på sånn med en gang.

- Hva likte du best, hva skulle det vært mer/mindre av?
Jeg likte starten kjempegodt, den var tøff. Eksempler kan det aldri bli for mange av. Det var mange, men jeg hadde hele tiden lyst å se enda flere. Den greske presten som gikk rett fra penger til messing likte jeg aller best. Men hele historien fra den greske øya var spennende.

- Hva synes du om oppbyggingen, med vekt på inspirasjon/forelesning? Burde jeg stokket om?
Starten var som sagt veldig bra, og oppbyggingen helt grei. Du er litt springende, men det gjør ingenting. Det blir sjarmerende, og det funket veldig godt med Kristian etterpå, siden han har en annen tilnærming og er så strukturert. Ja, det var inspirerende.

klem fra Tone :-) (Grethe er bortreist) NRK Bodø

NRK kompetanse i Oslo
medarrangør, som sendte følgende mail:

Hei, takk for sist i Bodø. Jeg fikk vel ikke sagt at jeg var storfornøyd med fordraget ditt. Det var jo jeg i komitéen som "kjente" deg og solgte deg inn..., og da var det jo spesielt moro for meg, at du leverte så bra. Vi er enige om at det var en fin miks med deg og Kristian Fredriksen. Takk takk, vi må holde kontakten.

Hilsen Gunnar Grønlund, NRK kompetanse.

Foredrag for videojournalister i Sveriges Televisjon, i Sählen

Etter foredrag for NRK i Bodø, ble jeg engasjert av deres kollegaer i Sverige, for å dele mine erfaringer og metoder med videojournalister fra hele Sverige. I programmet stod det:

13.30-16.00
Så trodde du inte att man skulle kunna göra!
Norska videojournalisten Paul Olai-Olssen berättar om hur han gör reseprogrammet Pauls Planet helt som VJ. Massor av tips och tricks som du inte hört talas om tidigare. (14.45 Fika)

Sveriges Televisions referanse:
Ett av mina viktigaste mål när jag planerade Sveriges televisions videojournalistkonferens i Sälen 2008 var att lyckas anlita Paul Olai-Olssen som föreläsare. Pauls program från världens alla hörn är välkända och uppskattade men den som sett Paul Olai-Olssen föreläsa om hur han arbetar ensam med sin kamera runt om i världen glömmer det aldrig.

Jag såg honom för flera år sedan och jag ville sedan inget hellre än låta andra videojournalister på SVT få samma upplevelse. Paul inspirerar alla som försöker arbeta ensam med kamera ute på fältet med sitt goda humör, sin humor och sina handfasta tips. Han berättar hur han på egen hand lyckats ta ljud, bilder och sekvenser som sätter sig fast i minnet och som ger tittaren en unik inblick i både vardagsliv och extrema situationer.

Paul säger själv att han inte visste att han är videojournalist förrän mina kollegor på NRK "upptäckte" honom. I dag används hans patenterade metoder att ensam fånga verkligheten av många "riktiga" videojournalister. Jag har nu själv arbetat som videojournalist i tre år och har hittat inspiration från många håll. Men sanningen att "ingenting är omöjligt" har jag uteslutande lärt mig av Paul Olai-Olssen. Hans generösa föredrag inför SVT:s videojournalister i Sälen i Sverige i april 2008 fick högsta betyg. Många ville höra och se mer. Men om ni ska anlita honom: Ge honom rejält med tid - för han tycker mycket om att prata!
Patrik Qvicker SVT Sälen.

Foredraget for Adecco var ikke så bra ...

... dessverre. Det er alltid noe å lære om publikum, og det jeg lærte av dette foredraget, er at du ikke skal anta at et publikum kommer til å oppføre seg på en gitt måte, for det gjorde ikke det forholdsvis unge publikumet i Adecco Sør, til tross for at de hadde hatt det veldig morsomt kvelden i forveien. Jeg hadde ventet meg tilbakemeldinger, spørsmål og respons fra dem, men fikk veldig lite, og mistet da balansen og måtte streve for å holde energien oppe. En underlig opplevelse, og kun et problem fordi jeg hadde en gal oppfatning fra start.

En muntlig tilbakemelding i etterkant uttrykte at flere hadde stort utbytte av mitt besøk, men min følelse var ikke som den burde være. En god lærepenge, som ser ut til å ha gjort nytte, for det har ikke gjentatt seg.

.

Litteraturuka i Sarpsborg 2008 mente:


"Herlig! Et foredrag som inspirerer til å reise på en ny måte, møte verden med nye øyne og utfordre seg selv på veien. Paul formidler sine historier og opplevelser på en levende og morsom måte. Han løfter hele fordraget med flotte bilder og en fin presentasjon. Dette kunne publikum hørt på i flere timer. Det anbefales å ha god tid når denne skattekisten åpnes!"

.

Os padleklubb inviterte ...
... til klubbkveld og padletur, og vi hadde det kjempehyggelig. De er en super gjeng, og skrev følgende referanse:

Hei Paul!
Det var utrolig kjekt å ha besøk av deg til padleklubben vår i høst. Foredraget ditt var en eksotisk reise med mange flotte bilder og fortellinger om møter med mennesker du møtte på din vei. Det var disse møtene mennesker mellom som ga mest inntrykk på meg. Du viste en levende interesse for folk du møtte på din vei og alle ble møtt med et åpent sinn. Du fikk oss til å forstå at alle kan oppleve ”eventyret” på sine reiser. Med bare små justeringer kan en vanlig turistferie bli til et ”eventyr”. Jeg tolket budskapet ditt som reis lett, bo enkelt og møt folk med interesse og respekt.

I tillegg til å ha deg som foredragsholder var vi så heldige å ha deg med på klubbkveld og padletur med overnatting i lavvo. Vi hadde en utrolig trivelig helg og du var en inspirerende person å bli kjent med. Vi opplevde jo også den gjestfriheten du så ofte opplever på dine eksotiske reiser, da vi var ute og padlet. Da vi gikk i land på privat strand i plaskregn og konen på gården kom ned til oss, forventet mange av oss å bli jaget. I stedet ble vi invitert inn på låven og traktert med kaffe og kjeks. Så hyggelige møter mellom mennesker kan vi oppleve når som helst og hvor som helst - og er kanskje noe av det som virkelig gir livet mening.

Mvh Ingrid Kjørsvik, Os padleklubb (OSIP)


.

bLEST litteraturuke i Tysvær
... drives av et herlig bokhandlerpar, som gav meg en topp opplevelse i Haugesunds innland. Jeg hadde det veldig, veldig koselig, og dette skrev de om kvelden vår i kulturhuset:

Hei igjen Paul!
Paul var hos oss i Aksdal Bok & Papir under bLEST - litteraturfestivalen i Tysvær kommune. Det er en uke hvor hele kommunen fokuserer på litteratur, fra barnehager, skoler , kafeer i lokalmiljø og bokhandel. Dette er et samarbeidsprosjekt, og programmet er tett.

På torsdagen var vi så heldige at vi fikk ha bildekåseri av Paul, hvor han viste spennende og interessante bilder fra sine turer fra Venezia, Balkan og Egypt. Det var et fremragende foredrag, og vi har mottatt mange positive tilbakemeldinger om at dette var en person som viste bredde og kunnskap om mennesker og steder. Vi tror han kunne pratet i det uendelige på en avslappende , men likevel engasjerende måte der han gikk barfot på scenen og trollbandt salen.

Vi brukte ikke høytaler fra starten av, så en del av publikum gikk glipp av noe som ble fortalt. Høyttaler og en tidsramme rundt opplegget ville gjort en vellykket kveld til å bli noe bortimot fullkommen.

Vi vil sterkt anbefale eventyrlystne, reiseglade og alle som er glad i mennesker til å møte opp på Pauls kåserier eller forsøke å få han som foredragsholder selv.

Judith og Dan - Aksdal Bok & Papir AS - og bLEST komiteen i Tysvær


.

Åpent møte i Kolben Kulturhus
Lions, med god støtte av lokalavisen, inviterte meg til å holde foredrag på gamle trakter. Kolben er et nytt kulturhus på Kolbotn, med kjempefin sal og perfekt teknisk opplegg. Det møtte omtrent 80 personer, som lot meg holde på drøye to timer. Jeg hadde en svært trivelig kveld.

LIONS tilbakemelding:
Hei Paul
Vi vil med dette få takke deg så mye for lysbildeforedraget du holdt for oss i Kolben kulturhus, på Kolbotn, torsdag 13 november 2008. Det var et inspirerende foredrag med mange flotte bilder og gode tips. Vi fikk mange gode ideer til å tenke og handle litt anderledes enn hva som ofte er vanlig for oss "hobbyturister". Etter foredraget forstod nok de fleste av oss fordelen ved å tørre og bevege seg litt utenfor vanlig allfarvei og at det lett kan føre til en større reiseopplevelse enn kanskje ellers forventet. Dette kom klart frem av de kommentarer vi fikk fra publikum i etterkant. At foredragsholderen stilte barbent og i fullt reisemundur bare forsterket det autentiske i det som ble formidlet på lerretet.
- Dette var første gang LIONS Club Oppegård forsøkte seg med et foredrag til inntekts evervelse for vårt arbeide. Lite visste vi hvordan dette ville gå, men du stilte sporty opp og leverte varen til alles glede og forventning. Vi anbefaler deg derfor med god samvittighet og glede videre til andre som ønsker en levende og inspirerende foredragsholder.

Med vennlig hilsen
Tore Tunheim, President LIONS Club Oppegård..

Foredrag på Ullensvang Hotell, i Lofthus, for Allianse netpartner
-publikum var IT-folk fra Vestlandet, referansen går slik:

Vi fikk mange og gode tilbakemeldinger på ditt foredrag, både internt og fra våre kunder. Tydeligt at det traff mange og etter det jeg skjønner fikk du en liten avsetning på din bok. Kanskje du har vekket interessen hos noen og har muligheten til flere oppdrag.

Du gav oss en "fristund" som tok oss med ut i verden gjennom dine reiser. Ved bruk av flotte bilder og en engasjert framførelse fikk vi ta del i noen av dine opplevelser. Ikke rart flere av tilhørerne ville reise til Bolivia etter ditt foredrag.

Med vennlig hilsen
Magne Stumo, Key account manager, Allianse netpartner
Deres løsning;


"Full pakke" består av et halvannen times show, en DVD til hver fremmøtt, fem bøker til premiering/ gaver, samt tid til samvær.

Organisasjoner og skoler får økonomisk særbehandling.

referanser:

framskritt;


Tiden da jeg måtte dra en ståltilhenger med 800 lys-bilder, fire Leica-projektorer og to kassettspillere bak sykkelen er heldigvis forbi.

Ting er morsommer nå, mer lekent, enklere, åpent for tilbakespill fra publikum og dessuten har historiene og erfaringene blitt enda flere.