startsiden startsiden ... dette er kameraet mitt. Birch er av denne modellen Korintha er en "Exodus"! Dette har skjedd ...
blog journeys gallery TV-series Q&A shows shop press equipment translate...

One fool can explain more than ten experts can proove...

Feel fre to ask for travel advice or questions about my adventures: paulattpaulsplanet.no


Feel free to ask!

Ask, diskuss or tell me anything. Report broken links and mistakes, give comments or inquire about my journeys and experiences. I answer when I can, which is not always promptly, but at least sooner or later. It is teaching and fun to receive feedback from you guys, links to answered topics are found on the red bar. The most recent follows here:

mail me: paul(att)paulsplanet.no !

 

Hei! (feb 2011)
Først og fremst vil jeg si takk for et meget interessant foredrag du holdte i kveld på Ørlandet, og jeg kunne ikke vente med å sende mail.

Som mange andre tullinger har min familie en ferieleilighet i Montenegro. Nærmere bestemt rett over grensen til Kroatia, i kommunen Igalo. Igalo ligger rett ved den vakre byen Herceg Novi, og Kotor, kjent fra UNESCO-listen.

Jeg har kun vært der et par ganger, og desverre opplevd alt for lite av den vakre adriaterhavskulturen. Men, jeg og min far ønsker å dra til disse historiske plassene i restjugoslavia som feks. Pristina, Srebrenica, Mitrovica, Mostar osv... I tillegg kunne jeg tenkt meg å reist rundt til fots for å se vakre plasser i Montenegro og rundt omkring på Ardriaterhavskysten, samt vakker natur i Montenegro og Balkan-området.

Kan du kanskje gi meg noen tips på vei i realisering av min drøm? Jeg er helt sikker på at du er en utømmelig kilde på hva som kan være verdt å se, samt generelle erfaringer fra din ferd i disse strøkene. Alt du har å komme med er jeg utrolig takknemelig for. Igjen, takk for et fantastisk foredrag, og lykke til på alle dine framtidige reiser. Kanskje møtes vi igjen?

Med reiselysten hilsen, Sindre Blakstad.

Hallo der!
Dagene ryker unna, jeg fatter ikke at det er over en måned siden du ankom innboksen min. Det skjer mye for tiden, blant annet en ganske vill aktivitet rundt blogging, særlig i forbindelse med forliset til Berserk. Nuvel.

Veldig hyggelig å høre fra deg, selvsagt. Og når det gjelder tips ... ja, stedene du skal se er både interessante og vakre, det er sikkert. Når jeg la opp min løype, hadde jeg utgangspunkt i at jeg ville til Mitrovica og Mostar, og ellers få en så full opplevelse av Gamle Yugoslavia som mulig, med vekt på fin natur. Jeg var ikke spesielt fokusert på enkelte reisemål på forhånd, men tok de fortløpende. Kotor er jo helt klart en perle. Jeg vil altså oppfordre deg til å loffe omkring uten alt for mye planlagt. Les boken min, som vel ligger tilgjengelig på velferden. Der beskriver jeg opplevelsen grundigere enn i foredraget.

Hvis du som jeg velger deg ut en to-tre ting du virkelig vil ha med deg, så kan du la resten komme av seg selv. Jeg ville helt klart satset på å telte, var jeg deg. Og så ville jeg i tilleg til å finne inn i fjellene søkt ut på en av de fjerntliggende øyene utenfor Kroatia, og brukt mye tid der. Kanskje Vis, eller en med enda færre besøkende. Vel, det er opp til deg, jeg er sikker på at du får en gull-tur. Jeg er også glad for at du respekterer (og tilsynelatende deler) mitt syn på nordmenns eiendomskjøp i disse landene hvor innbyggerne såvisst har gjort seg fortjent til selv å disponere sine flotteste perler.

Lykke til, og meld deg gjerne igjen! hilsen Paul

--------------

Hei til deg. (feb 2011)
Har fulgt med på alle programmene dine som er vist på tv2, og jeg lurer på om det kommer noe fra turen din til Island og færøyene snart? Vært inne på bloggen din jevnt & trutt for å se om det står noe der, men har ikke sett noe om dette enda. Eventuelt så kan det ha gått meg hus forbi? Synes du har en eventyrlig bra måte å presentere reisene dine, og det er en sann glede å kunne få delta på dem via tv.

Noen store planer for året 2011? For oss som av forskjellige grunner ikke klarer å komme oss ut i naturen, eller ikke klarer å reise noe særlig langt, så er dine reiseskildringer av stor verdi. Nevner det bare så du kan vite at det er noen (mange) som setter stor pris på det du klarer å få til. Ønsker deg alt godt fremover, og også god tur videre hvor du nå setter kursen.
Vennlig hilsen Nils Gunnar Storheim

Hei tilbake
Takk som spør. Jeg har masse bra stoff fra Færøyene og Island, hvor jeg hadde mer drama i natur enn noengang før og møtte fabelaktige folk, det har du vel fått inntrykk av i bloggen. Dette stoffet er langt på vei redigert, og jeg vet ikke helt hvilke teorier jeg skal legge fram her, men jeg har fått avslag fra kanalene. Skriv gjerne aggressive leserbrev og uttrykk oppgitt frustrasjon, for det har jeg følt. Jeg sitter med et inntrykk av at redaksjoner er redde for stoff som ikke inneholder klovneri og ablegøyer, kjendismoro og velkjente destinasjoner.

Min misjon på Færøyene og Island var jo nettopp å bli kjent med disse områdene, som ikke bare er viktige i vår kultur og historie, men som er tipp topp som økovennlige actiondestinasjoner. Så dersom grunnen til å ikke presentere slikt stoff, er at områdene ikke er nok kjent / besøkt, så mener jeg at man biter seg i halen.
MEN: jeg gir ikke opp, og holder på. Du skal få se ting, på den ene eller andre måten, bare hold følge med hva som skjer her og på den nye bloggen min. Heng deg gjerne på Facebooksiden også, så er du garantert oppdatert.

I år holder jeg fordrag rundt om i landet. Det er superinspirerende å rekke fram til unge folk i folkehøyskoler og i militære avdelinger, hvor de fleste foredragene foregår. Jeg jobber med innpass i næringslivet, hvor jeg også har gode referanser. Dette gir mange turer i Norge, som jeg blogger om fortløpende. Deretter har jeg en del fantasier som jeg jobber med å få realisert, men det tar vi når den tiden kommer.

Mange takk for tilbakemeldingen, det motiverer, hilsen Paul
----------------------

Hei paul.
Jeg ville bare sende en mail og si tusen tusen takk for at du holdt seminaret ditt på Hallingdal folkehøgskole. Det var utrolig morsomt og lærerikt. jeg synes det er utrolig alt det du har gjort, og du beviser at man har muligheten til å gjøre så og si akkurat det man vil så lenge man går inn for det. Jeg har i lang tid nå, lurt og vurdert hva jeg skal gjøre til neste år. Og backpacking har jeg hatt en del i tankene, etter seminaret ditt så var jeg overbevist om at det var det jeg ville! Igjen tusen takk for at du tok deg tid, det var utrolig spennende! Håper du legger ut på nye og spennende reiser igjen snart som du kan dele med andre.
Mvh. Mikkel Schäffer Botnen (elev på hallingdal)

Hei Paul!
Du har vore stor inspirasjon for meg! Sist gang eg kontakta deg på mail, sleit eg med å få mine foreldre til å tenke på ein sykkel tur gjennom Europa som ein positiv ide, no har eg altså klart å få dei til å sjå på ideen som ein positiv ide, takket være deg! Eg trudde først at eg ikkje ville klare å få til ein slik reise, men no har eg skaffa meg jobb, har skaffa budsjettet og alt som trengs til sykkelturen, det einaste som er igjen er å utføre reisen. No ventar eg bare på at våren skal komme, og dra ut på den lange reisen som eg gler meg til kjempe masse!
Jwan Raoof

Hei Paul.

Takk for et annerledes og særdeles interessant reiseprogram, som har gitt massevis av inspirasjon for å ta meg en tur selv. Jeg vil gjerne bestille dvden din; Paul padler Latin-Amerika :)

Jeg bodde ett år i Barcelona før jeg begynte på videre studier i høst og har siden jeg kom hjem til Norge savnet følelsen av være på tur. I Barcelona bodde jeg også i en leilighet hvor det til enhver tid var seks andre mennesker fra forskjellige land i verden, noe som gjorde at jeg fikk et helt nytt perspektiv på verdenskartet og hvor forskjellig (kjedelig?) vi lever her i Norge. Det hjalp heller ikke nevneverdig at den ene serien din gikk på TV 2 i høst :)

Så nå har jeg bestemt meg for prøve å ta mitt fjerde semester i Hong Kong fra og med januar neste år, og deretter bruke sommeren på å reise rundt i regionen. I første rekke er det de asiatiske landene som står på listen over mulige destinasjoner, men Midtøsten/Nord-Afrika (Syria, Libanon, Libya, Egypt, Jordan, etc.) frister også veldig. Har hørt mye flott om Damaskus blant annet. Om du har noen tips setter jeg veldig pris på det.

Lykke til med videre reiser. Med vennlig hilsen,
Lasse Brenden

.

mat

Marsvin
>Hvordan KLARTE du å spise marsvinet etter at du hadde sett det bli drept?? Jeg orket ikke å spise det da jeg var i Cusco i fjord, men det skal jo være en delikatesse...grøss
Innsendt av: Stine

hei
Spiser man burgere, så spiser man burgere. Enten vi snakker om okser eller kyllinger, så har de levd før de havner på tallerkenen. I Peru er jo marsvin et festmåltid, og er spesielt populært i en liten landsby sør for Cusco, hvor det er mange "cuyeria'er" (marsvinteria). Men som du så, ble jeg litt overrasket over at det skulle kveles. Prosessen tok dessuten vesentlig lenger tid enn det korte klippet du så ...
Paul
-----------

Hei Paul
Har sett en del episoder av ditt fantastiske reiseprogram.Hvordan finner du fram. Gps? Det virker som at du spiser alt du blir tilbudt,hva bruker du for å holde magen i sjakk? Håper du tar flere turer. Flott program.
Geir

hei
Natur er natur, så er man vant til kart og kompass/draft, så går det greit. Problemet er når kart ikke finnes, men da gjelder det å være godt utstyrt forøvrig. Jeg brukte gps i fjellene i Peru, og senere i våtmarken i Pantanal.
Magen holdes ikke i sjakk. Slik er livet. Er man på tur, så er man på tur, og man kan velge å leve uten salat, kun av flaskevann og kokte grønnsaker ... eller man kan la være. Jeg lar være, og spiser omtrent det jeg kommer over, altså får jeg jevnlig en form for diarre. Når den blir ille, slutter jeg å spise til ting er normalt igjen, det tar omtrent halvannet døgn. Jeg har ikke tro på noe som helst remedie i pilleform i denne sammenheng. Fordelen med denne livsstilen er jo at man får en meget sterk ringmuskel. ;-)
Paul

-----

Mat
Hva syns du egentlig om maten der? Jeg har vært i Ecuador, Peru og Bolivia, og jeg syns eneste spiselige maten var fisk i området rundt Lago Titicaca. Osten var jo helt grusom! Hvordan overvevde du maten?Hadde du med deg rett-i-koppen kanskje? Hihi
Hilsen Karoline som skal tilbake - men med matpakke :)
Karoline

matpakketurist!

Jeg har vel den kritiske svakhet at jeg synes det aller meste er godt. Jeg har imidlertid et skralt forhold til fisk i Titicaca, ettersom jeg måtte hoie ut til en som drev med fiskefarming for å få et par ørret til stekepanna. Eneste jeg har fått på kroken på turen var piraya - men de biter jo på hva som helst ...
Hva med ristede maiskolber, eller ayaqucho (tror jeg det staves); grillede kuhjerteskiver som sjarmerende kvinner serverer nattestid fra små gatekjøkken i La Paz. Nammenam!
Paul


.

Sikkerhet


Krokodiller og udyr
Er d ikke fare for at du møter udyr som krokodiller og slanger når du padler eller blir de redde?
mvh. Erling ;)

Det har ikke vært virkelig skumle episoder. Litt ukult var det å padle på Rio Paraguay om natten, på leting etter et sted å campe. Når jeg lyste inn mot bredden, ble jeg titt og ofte møtt av to forbløffende sterke lyskastere. Krokodilleøyne. Det ble til at jeg padlet til jeg så folk, for hist og her var det et hus.
Paul
-----------

Kjempemorsomt program, men var du aldri redd?
I forrige program da du var på Machu Pichu måtte du krysse et fjellpass etc. Var det ikke risikabelt å gå over fjellet uten en bestemt rute og da det begynte å sne etc. :)
Isa

jo ...
... akkurat der var det faktisk ugreit. Ikke selve snøpasset, da visste jeg jo hvor jeg var, det var verst for hesten(jeg måtte faktisk måke vei på nedstigningen, da dyret var skeptisk til snø) Jeg tenker mer på når jeg mistet stien i tåka. Faktisk hadde jeg jo spurt om veien, men en litt kjedelig ting med latinamerikanere, er at de nødig tilstår at de ikke har peiling! Takket være GPS'en klarte jeg likevel å holde rett kurs, og så deisa jeg ned langs et slags dyretråkk på baksiden.
Paul
-----------

Hei Paul
Har sett en del episoder av ditt fantastiske reiseprogram.Hvordan finner du fram. Gps? Det virker som at du spiser alt du blir tilbudt,hva bruker du for å holde magen i sjakk? Håper du tar flere turer. Flott program.
Geir

hei
Natur er natur, så er man vant til kart og kompass/draft, så går det greit. Problemet er når kart ikke finnes, men da gjelder det å være godt utstyrt forøvrig. Jeg brukte gps i fjellene i Peru, og senere i våtmarken i Pantanal.
Magen holdes ikke i sjakk. Slik er livet. Er man på tur, så er man på tur, og man kan velge å leve uten salat, kun av flaskevann og kokte grønnsaker ... eller man kan la være. Jeg lar være, og spiser omtrent det jeg kommer over, altså får jeg jevnlig en form for diarre. Når den blir ille, slutter jeg å spise til ting er normalt igjen, det tar omtrent halvannet døgn. Jeg har ikke tro på noe som helst remedie i pilleform i denne sammenheng. Fordelen med denne livsstilen er jo at man får en meget sterk ringmuskel. ;-)
Paul

-----

Reiseråd
Følger du slavisk reiseråd fra div. utenriksdepartementer og lokale eller finner du ut om tilstanden på egenhånd ved å rett og slett legge i vei?
Jeg drømmer om en dag å kunne utforske Colombias Amazonas og Darien, men om man i det hele tatt skal ta slike råd i betraktning blir det lenge med oppfyllelse av den drømmen.
Ole

hei
UD er nok ikke så verst. Det norske, vel og merke. Skulle man høre på USA kunne man jo knapt bevege seg til super'n på hjørnet... Bedre er det å spørre lokale folk og andre reisende, men uansett må du bruke eget skjønn i stort monn. Folk vet for eksempel ikke hvor god en kajakk er pa vannet, så jeg har trosset utallige advarsler fra såvel fiskere som lystseilere.
Vis fjellvett.
Darien er dyrt og masete hvis du vil krysse, mens mange flotte områder med mindre "fjærihatten-effekt" kan gi vel så store opplevelser. Gå fra Altiplanoet til regnskogen for eksemple. Fy fabian. Det finnes løyper både i Peru og Bolivia.
Paul

-----

Panama
Jeg har studert sammen med en jenta fra pananma, og da jeg så episoden din derfra, måtte jeg bare fortelle henne om det. da jeg fortalte om området du hadde vært i (du proklamerte selv at det var et sted man burde holde seg unna/var farlig), og fortalte hva du hadde sagt lo hun godt. Hvem var "informanten" din i Panama? Tar du ukritisk imot "hvemsomhelst" sin info om steder du er på?
Globetrotteren

KJære deg.
Jeg er ikke perfekt, men jeg er heller ikke helt teit i nøtta. Den gamle bydelen i Panama er risikabel. Så lenge man går på hovedgaten er det greit, men da jeg for eksempel skulle besøke mine venner (kunaer) som bodde to kvartaler unna, fulgte de meg alltid til og fra, og de forbød meg å vise kameraet mitt. I et av innslagene blir jeg advart av en fyr på gaten. Hele det kuttet befinner seg i tilleggsmateriellet på DVD'en, og han forklarer kjekt og greit at de kvartalene rett og slett er farlige for besøkene. Slik er det bare.
Jeg har ingen glede av å gjøre noe farligere eller midre farlig enn det det er, og man kan utmerket godt bevege seg risikofritt både i Panamas hovedstad og andre vakre deler av det fascinerende landet. Min reise er imidlertid et personlig forehavende, som bringer meg til steder som ikke nødvendigvis er anbefalt av det lokale turistkontor. Da kan slikt skje. Jeg synes det er interessant, og jeg møter jo godtfolk på den måten også.
Ta en prat til med venninnen din, du.
Paul

-----


Hei Paul!!!
Hvilket av de landene du reiste i følte du deg mest utrygg? Og hvor var folk mest vennlige?
Jørn

Hei ...
Det var da et underlig spørsmål. Reise etter ekskluderingsprinsippet, liksom. Det lar seg vanskelig besvare, ettersom skillet mellom regioner er større enn skille mellom land. Det beste du kan gjøre for å unngå utrygge situasjoner, er å lytte til tips fra folk som kommer derfra. Ankom i dagslys, ha god tid, ikke se lost og fortapt ut selv om du er det... Da skal det godt gjøres å tabbe seg ut. Jeg vil påstå at alt annet enn storbyer er trygt. Jeg har vært i ubehagelige situasjoner i Caracas, Buenos Aires og San Jose. Ellers har det stort sett gått på skinner.
Vennlige mennesker er det over alt, men i Bolivia kombinerer de vennligheten med en humor som løfter den til ett nytt nivå. :-)
Paul


.

Utrustning

Hei!
Ønsker å kjøpe alle tre bøkene. Er kajakkene dine spesiallaget? Eller er det mulig å få kjøpt slike? Ev. finnes det kajakker i salg som er egnet til slike LANGE turer? Kommer det flere DVD'er?
Thomas Landsem

Heisann
Bøkene er underveis, postes i dag. Hyggelig at du liker det jeg driver med. Og, skal vi se … Den første kajakken, Nelly, var i glassfiber, men et ekstra lag kevlar på slitepunkter under, ellers helt standard. Alma var nummer to, det var en helt spesialbygd merkelig greie i kevlar og karbon, tung og padle, men kort, transportabel og med masse bagasjeplass i tilbygget bakpå. Korinta er i plast, en helt standard Dagger "Exodus" som har gjort en fin-fin jobb. Jeg regner med at jeg bruker henne på neste tur også. Alle kajakkene har påsatt noen spesialgreier til kamera og mikrofon, men det behøver du forhåpentligvis ikke bry deg med.

Alle mine kajakker er levert og/eller produsert av Eian Fritid i Mjøndalen. Dette er en herlig bedrift med en vidunderlig innehaver, Stein Eian. Han vet mye om det han selger, og er alltid villig til å hjelpe. Av havkajakker som tåler lange turer satser han spesielt på Exodus, men han har til ymse behov. Vi er alle forskjellige, så noen vil ha mer, andre mindre stabile kajakker, og bagasjeplasskravet varierer med om du padler alene eller i flokk …

Det ser ikke ut til at siste TV-serie kommer på DVD enda. Kanskje kommer den som bonusmateriale dersom vi lager mer … Lykke til med turene. Det er bare å spørre, selv om jeg kan være treg med å svare.
:o) Paul

Apropos...
Har litt kajakk/reisedilla for tiden.. Siden du er så flink til å svare på maset mitt,kom jeg plutselig på at jeg også kunne spørre deg om du har noen andre bok (ev dvd) tips i denne sjangeren? Med andre ord,hva er dine favoritt reise/kajakk bøker? (reiseskildringer uten kajakk,og omvendt,er selvfølgelig også av interesse).
Takk igjen!

Flink og flink, fru blom …
… men nå har jeg brukket kragebeinet, hvis det er en unnskyldning for å bruke tid på å svare :o) Men vet du … jeg leser nesten ikke reisebøker. I hvert fall ikke om kajakkturer. Jeg synes de fleste blir alt for mye vann og kajakk, og for lite kultur og mennesker. Grunnen til at jeg legger ut på tur, er jo først og fremst de gode menneskemøtene og sosiale utfordringene jeg får. Min type reisebøker er derfor en salig blanding av faktabøker, websider og skjønnlitteratur. Ikke at jeg leser meg i hjel før hver tur, men på slike steder får jeg inspirasjon og fakta som jeg kan knytte sammen til mine egne opplevelser. Jeg antar at det blir som å lese om råvarer heller enn å studere en oppskrift. Kan du lage mat, så finner du på noe med det du har …
… men en ting er ganske nydelig. De gamle. Altså reisebeskrivelser skrevet for 50 – 150 år siden. De setter ting i perspektiv, for mye har slett ikke forandret seg i løpet av årene som har gått: Opplevelsen, utfordringen og lærdommen er stadig enorm, og forbløffende mange kulturtrekk står uendret.
Atter gode turer! Paul

-----

framkomstmiddel
hva er galt med deg? hvorfor tok du ikke fly for å komme deg hele veien fra A til B?
Fredrik

Tja ...
... det er vel heller flyene det er noe galt med. Altfor høyt. Altfor fort.
Paul

-----


Kajakk?
Kjenner du til Spitsbergen fra Eian? Fikk tilbud på en slik nå. Kanskje litt krevende for meg?
MVH Arne

Hei
Jeg har ikke prøvd den, men alltid hatt lyst på en. Du må gi den en test, for å se om den krever for mye. Vil man ha noe retningsstabilt, levende og raskt, er det en god kajakk. Jeg vil jo bare si at Svalbard er en skute jeg har vært svært fornøyd med, og som jeg har savnet i løpet av min tid i Latin-Amerika, hvor jeg brukte en spesialbygd jævel som var tilpasset brutal behandling, stort behov for bagasjevolum og mye landtrandsport. Skal jeg innvende noe mot Svalbard, må det bli at den er for stødig og for romslig. Jeg var ute i fryktelige greier med henne, har aldri gått rundt, selv om det var min første kajakk, og hadde med meg umenneskelig mye greier (camping pluss full videopakke og fotoutstyr. Skulle jeg anskaffe meg en båt i dag, tror jeg at valget ville falle på en litt slankere modell. Men uansett, båten er kjempebra, og har du en god bruktpris er det vel ikke så mange tanker å kaste bort på alternativer.
Lykke til! Paul


.

foto/video

takk for flott foredrag i Tysvær i kveld, og for de flotte programmene du lager.
Lurer litt på hvordan du lager de bildene du scroller / navigerer i. Er de tatt med vidvinkel, eller er det flere vanlige bilder som er satt sammen. Har netopp fått interessen for foto, så jeg har lyst å prøve meg på dette.

Og om du skulle trenge husly noengang er det bare å ta kontakt. Vi ligger til ved aksdalsvannet så kajakken kan du også ta med ,hehehe.
mvh Steinar Ågotnes

Heisann!
Hyggelig at du liker presentasjonen min, og måten jeg viser bildene på. Jeg har skrevet litt om foto i boken, men har ikke nevnt disse panoramabildene. Det er flere måter å gjøre det på. Noen kameraer har faktisk en ferdig panoramaløsning innebygget, men det er som oftest småkameraer med moderat oppløsning. Det finnes også "stitch"-programmer for datamaskinen, som selv leter etter sammenfallende punkt i bilder du har tatt med omtrent 25% overlapp, og så setter programmet sammet greiene til et sammenhengende bilde. Det er temmelig imponerende, men ikke godt nok.

Min løsning er photoshop. I siste versjon har også dette superprogrammet en panoramahjelper, men det er slett ikke vrient å gjøre det bedre sjæl:
Først:
                Når du tar bildet, må du stille det inn manuelt eller fryse lysmåleren, slik at eksponeringen blir lik på alle bildene. Jeg anbefaler ikke polarisasjonsfilter, ettersom himmelen da vil bli ekstremt mørk 90 grader på sola, og blek i 0 og 180 grader. Du behøver ikke stativ, men stå godt og støtt, bruk gjerne markeringer/rutemønster eller hva søkeren har av soneinndelinger/fokusfelt til å beregne en raus overlapping av hvert bilde. Ta så mange foto du vil, gjerne helt rundt, og pass så på at du har riktig overlapp mellom siste og første bilde.
                Hvis du bruker sterk vidvinkel, blir linjene vanskeligere å "sy sammen", spesielt hvis du peker kameraet oppover eller nedover, pga vignettering og fallende linjer. Best resultat gir moderat vidvinkel og loddrett kamera. I naturen er ikke dette så farlig, men spesielt med arkitektur vil du se det.
                Hvis du husker bildet inne fra kuppelen i moskeen i Kairo, var det en drøss med bilder, sannsynligvis 2x3, så du behøver jo ikke fotografere på stripe. Resultatet blir nturligvis en helt vilt bra oppløsning, når ditt endelige foto består av 9 eller 24 bilder, satt sammen til ett (selv om 25% er skåret vekk).
OK.
I photoshop åpner du … la oss si tre bilder du har tatt som beskrevet ovenfor. Velg ett av dem, gjerne det midterste, og frigjør det i et eget "lag" (layers). Bruk hjelp og lær deg om lag først som sist, det er ikke så komplisert. Lag gjør at du kan legge bildene oppå hverandre, og blande dem som du vil. Trekk inn de to andre bildene i det du har valgt ut, ved copy/paste eller drag/drop. De blir da liggende litt hulter til bulter. Nå går du til "image" og velger "canvas size" fra nedfallsmenyen, og gjør lerretet omtrent to og en halv gang breiere og kanskje litt høyere for å gi litt alburom. Hvert av de tre bildene kan nå plasseres omtrentlig riktig i forhold til hverandre, før du tar ett av de du har trukket inn og gjør det ca 60% gjennomsiktig (justeres i layers-paletten). Nå kan det plasseres helt høyaktig, og du kan gå inn og trekke og dra i det hvis du vil vri litt på det (edit – free transform). Du vil se hvor bildene faller best sammen og kan kutte det øverste laget omtrent der. La det være litt å gå på. Sannsynligvis vil du se at himmelen er litt forskjellig tonet på de to bildene. Opphev transparentheten, gå inn på ( image – adjustments curves) kontrastjustering og flikk på bildet til det passer så godt som råd er. Det skal bli klin likt. Lykkes det ikke, bruker du andre verktøy (lysere/mørkere/stempel etc) Det går til slutt. Så visker du, med myk kant på viskelæret ut den skaprpe kanten på øverste bilde. Du kan da skjule det underliggende bildet for å gjøre det enklere å se. Bruk flatene i bildet for å kamuflere overlappingen, og bruk det bildet som er skarpest eller med de detaljene du vil ha (kanskje en bil kjørte forbi, og finnes på det ene, men ikke det andre bildet). Når dette sitter, limer du to lagene sammen (layers - merge layers) før du beveger deg videre til neste bilde.

Det høres litt komplisert ut, jeg ser det, men fotofikling er kjempegøy, hjelpefunksjonen er god å ha, og resultatet blir morsomt. Du kan jo også bruke dette til å sette sammen foto av samme motiv, men med forskjellig fokus … Det er bare å bruke fantasien.

Når alt henger sammen, beskjærer du resultatet i ytterkant, tar en totaljustering av kontrast og farge, skjerper det littegrann, og vips … kanonbilde. Filstørrelsen blir stor, så det beste er å ta en kopi som du komprimerer i størrelse og oppløsning til jpg-format. Jeg fotograferer alltid i raw selv, og lagrer i tiff, for å bevare mest mulig.

Lykke til
Paul

Tusen takk Paul,
imponerende at du tar deg tid til å beskrive dette så grundig for meg. Jeg har photoshop , så jeg skal nok få det til. Jeg har canon 20d,så det kan jeg ta bilder i Raw med. Gleder meg til å prøve dette ut. Om det blir vellykket sender jeg deg en kopi som takk for hjelpen .
-takk igjen og ta vare på deg selv !
mvh Steinar Ågotnes

-----

Hei! 
Programmene dine er flott laget og meget interessante!
Noe jeg ikke finner opplysninger om på hjemmesidene dine er beskrivelse av utstyret du bruker.
Kunne du være brydd med å fortelle en videoamatør hvilke kameraer du bruker, og hvilket system du bruker for redigering? Håper på svar!
Mvh
Bjørn Authén
Stabekk
(Canon XHA1)

Hei Bjørn!
Takk for pene ord, jeg håper du tilgir at svaret drøyde.
Kameraene jeg har brukt på reisene har vært "konsumentkameraer", altså ikke proffkameraer, men små DV-kameraer. Alle har vært produsert av Sony, uten at det betyr all verden, men jeg har vært storlig imponert over hvor mye juling de har tålt. Jeg klistrer inn sjekklista mi her, så kan du se ganske nøyaktig hva det var snakk om på den siste reisen i Balkan;

Videoutstyr:
1          Sony kamera DSR-PDX 10P                  
1          Sony vidvinkelforsats x 0.5
1          GroBartig vidvinkelforsats x 0,38
1          Sony teleforsats x 2
2          polafilter
1          Manfrotto stativ M190DB m/ Manfrotto hode M701RC/RC2
1          Gitzo ministativ
1          mini Manfrotto kulehode
1          mikrostativ til mic el lys.
2          Sony ECM 670                    mono mikrofon     
1          Sony ECM 970                    mono mikrofon     
1          Røde NT6                             mikrofon                 
1          Sony ECM-77B                   trådmygg               
1          Sony WRR-810+WRT 820  trådløs mygg
1          Sony ECM-MS908C          stereomikrofon
5          store batterier M
1          mellomstort batteri M
1          lite batteri M
2          storte batterier L
1          videolampe vanlig
1          videolampe liten
1          dobbel batterilader / nettadapter
1          fjernkontroll m/tråd
1          fjernkontroll trådløs
1          beskyttelsestrekk
alt       kabler og dulpeditter
mye   blitsskinner og dingsbomser

I redigeringen har jeg vært heldig å jobbe med Roy Leraand i TV2, min prosjektleder. Vi har redigert alle produksjonene på AVID, men det synes jeg ikke du skal henge deg opp i. Både kamera og redigeringsprogram du bruker avhenger av hva du er vant til og har til rådighet. Var jeg deg ville jeg nå satse på HDV, selvsagt, og se etter et kamera hvor knappene sitter fornuftig plassert og du er fornøyd med lysstyrke og optikkens zoomomfang. Mitt drømmekamera i øyeblikket er HDR-FX1000E 3D fra Sony, men jeg har ikke sjekket det siste fra konkurrentene. Igjen; kameraene er generelt gode, så valget av utstyr er avhengig av hva du ønsker å lære, og hvor høye krav du setter.

Men en ting er sikkert; Du trenger eksterne mikrofoner. Du ser av listen over hva jeg bruker, men det kan godt hende at en stereomikrofon av høyere kvalitet er riktig valg for deg. Min lille stereomikrofon er til "krisebruk" – den er tross alt bedre enn kameraets – mens monomikrofonene er beregnet på å fange lyd i en bestemt retning, for eksempel under et intervju.
Takk for at du spør, og det er helt riktig at denne informasjonen burde ligge på hjemmesiden, men du vet … ting tar tid.

HEY …
Jeg glemte å nevne at valget av lagringsmedium er viktig. Om du vil ha ting på harddisk, CD eller tape. Der er jeg soleklar; TAPE! De får du kjøpt over alt, de er rimelig lagringsvennlige og koster ikke all verden. Igjen, vurder ditt behov.

Dett var dett.
Alt det beste,
Paul

-----

Kamera råd
Hvordan går det? begynner du og bli ferdig med programmene dine? Jeg jobber mye om dagen for å tjene penger til esel turen min. Jeg gleder meg veldig og ser frem til og komme meg av gårde. Jeg har enda ikke kjøpt meg kamera og jeg har problemer med og bestemme meg. jeg står mellom valget av nikon D200 til total kostnad 20 000 og olympus mju 720 til totalkostnad 6000. To helt forskjellige kameraer med helt forskjellige fordeler og kvaliteter. Det jeg tenkte jeg skulle spørre om; er om du noen gang når du har vært ute og reist om du har har følt det ubehagelig å ta frem et stort kamera?
Tror du det å ha med seg et stort kamera vil øke risikoen for å bli robba på veien. Hvordan er det med et speilrefleks er det mye arbeid med og rense det underveis? er det vanskelig?
Du må ha en riktig fin sommer og kose deg i storstaden,
Nora:)

Hei
Jeg hater deg … slike spørsmål er noe av det verste som finnes :o) Men, OK, da. Begge kamera er veldig gode. Nikons er en fenomenal greie som jeg selv har veldig lyst på. De siste årene har jeg jo brukt D100, og er meget fornøyd. Men …
… jeg stiller muligens høyere krav enn deg til kameraets finesser og oppløsning. Dersom du ønsker en kamera som kan være diskret og gi jevnt gode resultater uten at du nødvendigvis skal trykke mange i stor størrelse, vil helt sikkert Olympus dekke behovet. Det er jo ikke tvil om at et omfangsrikt speilrefleks vekker oppmerksomhet, både hos modeller og banditter. Ikke bare er det tungt å dra på, men naturligvis blir man lettere robbet med et kamera som D200. Det er heller ikke det smarteste kameraet til snapshots i situasjoner hvor man vil være diskret til stede. Hvordan de du fotograferer reagerer på kameraet, er imidlertid mye mer avhengig av hvordan du oppfører deg, enn hvor stort kameraet er.

Altså: Jeg ville helst hatt ett av hvert. Skulle jeg velge, ville jeg valgt D200, fordi jeg elsker følelsen av å ha det i hånden, jeg har behov for de manuelle overstyringsmulighetene og fordi jeg stoler på at resultatet er godt egnet til etterarbeid. Jeg har imidlertid inn i mellom benyttet enkle kameraer, og er ofte imponert over resultatet. Det er ikke mye rens som er nødvendig, men vær obs på at du kan få støvkorn inne på "filmen", som vil gi svarte prikker på bildene. Disse kan forsiktig blåses eller børstes vekk.
Lykke til med deg og ditt. Det ser ut til at min Balkan-opplevelse starter i august.
Hør fra deg igjen, Paul


Råd om kamerakjøp
Hvordan går det med lårhalsen? Det var veldig hyggelig at jeg fikk lov til og komme og besøke deg og høre om dine reise erfaringer i Latin Amerika. Nå har jeg begynt å bevege meg inn i kamera junglen og jo flere selgere jeg snakker med og jo mere jeg leser, jo mer forvirra blir jeg i forhold til hva slags kamera jeg bør velge til reisen min. Så jeg tenkte jeg kunne spørre deg om du har noen gode råd til hva jeg må vektlegge når jeg skal velge kamera, slik at jeg får et kamera som tåler strabasene på turen og som gir bra bilder. Jeg har veldig lyst på et digitalt speilrefleks. Jeg er langt ifra noen proff fotogaf, men jeg liker og ta bilder og jeg håper jeg kan lære meg og bli en bedre fotograf. Så en av de tingene jeg lurer på er om du tror speilreflekskameraene som nå ligger på rundt 6,7,8 tusen vil overleve en slik reise eller om jeg må opp til et Nikon D200 kamera som nå ligger på 16000 for kamerahuset. Jeg lurer også på hva slags objektiver jeg bør velge og ha med meg.
Da vil jeg ønske deg en riktig god påske og at du får muligheten til og nyte vårsola i lange drag.
Nora:)


Hei igjen
Benet gror, det ... nå kan jeg "haltegå" uten krykker, og sykling går greit. Vedrørende kameravalget ditt, så tror jeg det beste jeg kan si, er at du må velge et du liker å holde i hånden. Dersom du mener at du har best følelse med en speilrefleks, så tar du en slik, men dersom et av de lekre kompaktkameraene sitter godt i grepet ditt, så velger du det ... Du får nemlig fryktelig gode kameraer i begge genre, dersom du legger mer enn fem tusen i kjøpet. Objektivet skal være bra, og oppløsningen på minimum 5 megapixler. Spør om batterilevetid, så du vet hvor mange ekstra batterier du skal ta med. Det kan sikkert komme dager når lademulighetene er litt dårlige. Hvis du har med en ipod kan du lagre foto i den som backup, det er grisesmart. Uansett må du få brent CD'er i internettsjapper underveis, så du får sendt hjem sakene.

Selv bruker jeg min Nikon D100, som er et sterkt kamera som bokstavelig talt har tålt en omgang juling. Ved siden av har jeg et bitte lite kamera, som er veldig enkelt, men tar bra foto, størrelsen tatt i betraktning. Flere produsenter har fryktelig bra kompaktkameraer med god zoomoptikk, i klasse 5-10000 kr. Selv har jeg en gammel vane omkring speilrefleks og tre faste brennvidder; en sterk vidvinkel, en normal og en litt streng portrett-tele.
Lykke til, og hør fra deg!
Pablo

.

Planlegning/reisetips

Hvordan går det?
Siden du har reist såpass mye, så tenkte jeg at jeg skulle spørre deg om noen reisetips. Om det er i orden da? Jeg og min mor tenkte oss en tur til litt varmere strøk i Januar/februar en gang. Det ser ut til at det må bli et rolig sted, hvor man kan slappe av og nyte god mat. I nærheten av en strand, og kanskje noen kjente landemerker, museer eller andre steder vi kan ta en tur til om vi skulle få lyst til det. Gjerne i næreheten av en by, men ikke i umiddelbar nærhet. Har du noen forslag?
Vennlig hilsen Linda

hmmm ...
Du ber om mye nå ... varme, museum og strender - midt på vinteren.Hellas og Tyrkia er for kaldt, og Egypt har ikke den kombinasjonen ... Hva med Casablanca? Dere kan dra på utflukt til Marrakesh, spise sykt god couscous og handle interessante suvenirer, samtidig som dere kan lære litt om en interessant kultur og styrke selvfølelsen ved å flere komplimenter fra menn enn dere ville fått i Norge fram til neste skuddår (mao: se positivt på det)...

Dere kan jo eventuelt dra pokker i vold, til Vietnam, for eksempel. Der har jeg ikke vært (ENDA), men opplevelsene er fantastiske. Uansett hvor det blir, velg et lokalt hotell, spis på små restauranter, ha god tid der dere går, og ikke vær redd for folk. Kle dere anstendig, heller for mye enn for lite, og vis naturlig interesse for kulturen og folkene, spesielt når dere vil fotografere.
god tur, selvsagt
Paul

-----

Hei Paul.
Jeg har sendt deg en mail eller to før, for å spørre om det kom flere program-serier med deg. Og heldigvis gjorde det det! Jeg koser meg like mye hver gang jeg ser en av dine programmer. Det skal du vite. Ser ikke mye på tv, men når du er på, er tv tittingen hellig! Akkurat som barne-tv var da jeg var liten pjokk. hehe

Jeg sender deg egentlig denne mailen for å spørre deg om noen råd ang. reising i Norge. Jeg vet ikke helt om du er rett person til å svare på det, men jeg prøver! Jeg er helt fersk når det kommer til å reise uten om den vanlige turist-messige reisingen, med hotel og den pakka der. Gjennom tv-serier som Lars Monsen, Paul Padler, Berserk o.l har jeg sett mye som jeg selv kunne tenke meg å oppleve, og etterhvert som jeg har sett mer av det på tv, har jeg tatt meg selv i å drømme mer å mer om å dra ut på slike turer selv. Men når jeg er såppas fersk som jeg er, er det vanskelig å vite hvor jeg skal begynne.

Det jeg først og fremst har lyst til er å oppleve Norge. Telt, fiske og natur er vel stikkord som kan oppsummere hva jeg har lyst til å begi meg ut på, men ikke er helt sikker på hvordan og hvor jeg skal gjøre det. Akkurat nå jobber jeg i butikk, men har en drøm om å jobbe en stund til å legge vekk penger for så å reise ut så lenge pengeposen rekker. Jeg håper det er ok at jeg sender deg denne mailen, og hvis det er for mye mas, trenger du ikke å svare i det hele tatt. Jeg tenkte jeg skulle gjøre et forsøk bare. Uansett ønsker jeg deg en god jul når den tid kommer snikende på og et godt nyttår om en måneds tid!
Mvh Nikolai J. Sandaker

Hei Nikolai
Det var et sabla hyggelig brev. Takk. Jeg har vært en tur i Libanon, så jeg svarer først nå. Det gjør meg glad at mine reiser inspirerer deg, og jeg gir deg all moralsk støtte på din vei til å finne ut av ditt eventyr. Før pleide jeg å si at reiser var virkelighet, og ikke eventyr, men nå har jeg ombestemt meg. Virkeligheten kan du tillate deg å legge bak deg, når du begir deg ut på tur. Virkeligheten har alt for mye med papirmølla, naboene og kollektivtrafikk å gjøre. Derfor synes jeg vi skal være enige i at det er på tide å ta en lang pause fra det. Gjør det ved å velge ditt eventyr. Vær den du helst vil være, og gå dit du helst vil.

Norge er et rart land. Her venner vi oss til å bruke mer enn det vi tjener, selv om vi stort sett tjener mer enn nok. Da må vi jobbe mer, og får mindre fritid til å nyte godt av alt vi bruker penger på. Det er ikke klokt. Hvis du er i en posisjon hvor du kan prioritere livet slik at du bruker mindre og jobber mer en periode, vil du se at du får både tid og penger til overs. Det er bra for eventyret ditt, da er det bare å ta avgjørelsen – men for mange er akkurat det veldig vanskelig. Hvorfor, vet jeg ikke.

Start med noe trygt og godt. Liker du å gå, så går du. Med eller uten ski. Synes du sykkel er best, er saken klar – og hvis kajakken din ligger og roper på deg, må du lytte til den. Føl på hva som trekker mest, og skaff deg fornuftig utstyr, slik at du har det godt på ferden din. Utstyr er viktig, det kommer man ikke utenom, og Norge har gode tradisjoner når det gjelder friluftsliv, så det skulle ikke være vanskelig å få gode råd. Er det noe spesielt du lurer på, så spør gjerne igjen. Nå skal du imidlertid bruke litt tid på å glede deg. Du skal gå i bokhandelen, bla i atlas, snakke med venner om deres anbefalinger, og så skal du så snart som mulig sette en dato for reisestart. Sett av så mye tid som mulig, vær klar til å endre planene og ikke sett deg for harde mål. Hygg deg. Du skal se at du, selv om det primært er naturopplevelser du ønsker, også vil få noen av dine beste menneskemøter på din ferd gjennom landet. Riktig god tur.
Skriv gjerne igjen. Paul

-----

Hei, Paul
Takker for et inspirerende program fra Venezia og Balkan. Satt akkurat å prate med ei Kroatisk dame her i Hov om hvor fint barna hennes har har hatt det i sommer. De besøkte sine besteforeldre i Kroatia i år. Ditt program har bidratt til mitt turvalg. Kunne tenke meg å reise i dine fotspor med kajak og sykkel, kanskje med et reisefølge. Hvilken tid på året er det anbefalt å gjøre en slik tur og hvor mye tid trenger man under slike forutsetninger ? Tenker på havstømmen og været generelt ?
Har du noe praktiske tips med tanke på frakt av utstyret fra Norge nedover og hvor man bør ha mellomstajoner for utstyret sitt i utlandet? Kjørte du bil nedover til et bestemdt utgangspunkt og plasserte kajakken + sykkelen på biltaket, eller har du gjort ting på annet hvis?
Håper du tar deg tid for å svare. Ser frem til neste planet innslaget.
Vennlig hilsen Martinius Berg.

Nei vett'u hva …
… brevet ditt hadde kilt seg i brevsprekken min, såsvaret kommer seint :o) … må jo være snill gutt før jul, vet du. Skal vi se … etter hva jeg forstår har du ikke mye erfaring med sykkel- og kajakkturer. Jeg vil derfor anbefale deg å velge en enkel løsning til å begynne med. Sats på egen sykkel, og lei en kajakk. Dette har med praktiske forhold å gjøre, for det er sabla tungvint å få med seg en kajakk til Middelhavet. Å kjøre bil hele veien, "bare" for å padle en tur, er jo noe miljøgriseri, så da er det enklere med sykkel, som går på toget eller med fly.

Ta gjerne med en kompis, om noen har lyst, men slike har en tendens til å trekke seg i siste liten, så vær forberedt på å reise alene. Jeg gjør alltid det, og mener det gir best kontakt med folk, natur og meg selv. Du vil trenge en robust sykkel med skikkelige bager, en sete du trives på og helst alt av campingutstyr. Så er det bare å sette i gang. Når du kommer til spesielle perler i Adriaterhavet kan du så leie deg kajakk lokalt. Søk opp padleklubber eller spør på turistkontorene. Jeg padlet forbi mange som hadde valgt denne løsningen. Er du nybegynner i kajakken er det også mange arrangerte turer langs kysten til Kroatia, og det kan være godt å slå følge med noen erfarne, for Middelhavet generelt er svært lunefullt, med plutselige sterke vinder og enkelte skumle lokale strømforhold.

Jeg sendte kajakken med frakt, men det var et pes, ikke bare ned til Venezia, men især hjem fra Dubrovnik. Da skal båten jo både inn i, og ut av EU underveis. Jeg var heldig som fant noen som ville ta på seg oppgaven. Alt over 4-5 meter er ugreit, og du skal ha en skikkelig havkajakk, for å trives i Adriaterhavet.

Altså: ikke legg for ambisiøse planer. Velg deg et variert område å reise gjennom, vær forberedt på å droppe noen av reisemålene og vær åpen for å endre planer underveis. Ha det først og fremst godt med deg selv og med de du møter. Jeg vil på det varmeste anbefale det å en gang legge ut på en reise med minst seks måneders varighet, men ellers gjelder tommelfingerregelen om at jo mer tid, desto bedre. Bare ikke press deg selv. Det er lov å snu, det er lov å dra hjem før tida, det er lov å kaste sykkelen i havet og heller kjøpe interrailbillett … trikset er å finne ut hva som passer for deg.
Riktig god tur, Paul

Takker for brevet ditt Paul,
og alle gode praktiske forslag til gjennomføring av en slik tur. Jeg skal ta dine refleksjoner omkring sosiale og psykologiske faktorer med i bagasjen min når turer planlegges og gjennomføres. Ha det godt og takk for god hjelp. Gleder meg til flere av dine innslag i Pauls planet , de er veldig inspirerende for meg.
Ha det godt Martinius 

-----

Hei Paul.
Først vil jeg bare si at du har noen utrolig fine programmer og å se deg reise rundt i alle verdens krinker og kroker er stor underholdning. Faktisk så stor underholdning at jeg etterhvert har begynt å leke med tanken om å en gang legge ut på en reise ut i den store verden. I den anledning lurer jeg på et par spørsmål. Først lurer jeg på hvor mye av det du legger ut på er planlagt og hvor mye som er gjort på impuls? Er det slik at du bruker månedsvis på å planlegge hvert eneste stopp på turen, hvor du skal spise og hvor du skal overnatte, eller tar du det mer som det kommer? Bruker du tid i forkant av turene på å få kontakt med lokale som du besøker eller møter du bare helt tilfeldige folk når du er på tur? Er det slik at du må ha alle papirer i orden før du kan legge ut på reis, eller er det bare å padle i vei og vise frem for eks pass så er alt i orden? Jeg lurer også på hvilke eraringer du har med kajakk fra før. Ettersom du padler over lengre avstander kan jeg tenke meg at du nok har en del år på baken. Snakker du noen andre språk utenom norsk og engelsk, eller er det bare noen få ord som du har lært på forskjellige språk gjennom dine reiser?
 
Håper på svar.
  Mvh Håvard Haugland!


Hei Howie
Takk for godord. Skal vi se. Det er slik at jeg bruker månedsvis på planlegning, ja, men ikke på de små detaljer. Jeg har reisen kvernende i bakhodet fra den er et frø – og de er det alltid en del av, til den vokser og begynner å kreve mer av meg. Først kommer lyst og nysgjerrighet, så studier på google earth og i kartbutikker og surfeaktivitet på de forskjellige regionene. Hva er spesielt, hvilke tradisjoner har de, og hva er det med historien som gjør stedet spesielt? Først og fremst er det altså grunnleggende bakgrunnsinfo jeg vil ha. Ofte gir så reiseruten seg selv. Den bare dukker opp. Da kan jeg planlegge ganske nøyaktig hva jeg har lyst til å gjøre, og spesielt hvor jeg vil sykle eller padle, men dette er bare en ledetråd. Det er viktig at planer kan endres, for endringer er som oftest til det bedre, basert på ny, lokal informasjon.

Jeg har flere ganger tatt kontakt med folk i forkant av reisen. En genial måte å gjøre det på, er gjennom www.couchsurfing.com . Det betinger at du er like gjestfri hjemme, som du ønsker folk er når du møter dem på din reise. Fordelen med å kjenne noen lokalt, er at de er en døråpner til et miljø hvor du plutselig møter enda flere  folk. I en kajakklubb, for eksempel.

Hvor du trenger pass, avhenger av grensa du krysser, det må du sjekke ut på forhånd. Slå opp på land og visumbestemmelser, så finner du nok det du trenger. Småting som padletillatelser og slik fikser du lokalt. Det er visum som er seriøse greier, der det er påkrevd.

Før padleturen Oslo-Hellas, hadde jeg en halv sesong med trening i Oslofjorden, stort sett om vinteren. Som jeg alltid gjør på tur, starter jeg rolig, med realistiske mål, og så øker jeg på etter hvert. Jeg trener minimalt til daglig.

Språkene utover norsk og engelsk er tysk, fra skolen, spansk fra reisene i Latin-Amerika og en slags forståelse av italiensk og fransk, til overlevelsesbruk. Det er lurt å ha et felles språk, men ingen absolutt nødvendighet. Dessuten kan språk læres, og som du sier, hjelper noen få ord veldig. Det er også en god motiverende faktor å være sulten og tørst … da lærer du fort :o)

… i den nye boka mi berører jeg en del av disse tingene du lurer på.
Så … riktig god tur!
Paul

-----

Hei Paul
Sist onsdag så jeg deg på TV. Veldig trivelig program. På tampen av programmet kom du padlende inn til et lita strand utenfor gamlebyen i Dubrovnik. Vi leide en liten leilighet bare et steinkast fra standen. Dattera mi og mora mi traff deg og slo av en prat J. Da de fortalte om deg prøvde vi å finne deg slik at vi kunne ha invitert deg på middag, men borte var du ...

Du er tøff som legger ut på slike turer verden rundt. Du er et forbilde for mange som vil realisere sin drøm. Jeg har også en drøm. Min drøm er ikke like utfordrende som din, men for meg er den utfordrende nok. Jeg håper at du vil ta deg tid til å gi meg noen innspill på veien til å realisere min drøm.

"Ta roret kjerring" handler om at jeg skal lære meg å kjøre en stor båt for så å dra ut i verden. I dag mester jeg en 26 fots båt innaskjærs, men planen er å ta kystskippereksamen + +, anskaffe meg en 50 fots Trawler og dra ut i verden. På turen kan det mønstre på og av mannskap som ønsker å være med på deler av turen.

Men dette koster penger og inntektene underveis vil være minimale.

Hvordan finansierer du dine turer? Jeg ser ikke at du har noen sponsoroversikt på dine hjemmesider, Har du sponsoravtaler? Hva forventer sponsorene å få tilbake?

- Mine reiser finansieres ved at jeg produserer fjernsynsserier, foredrag og bøker. De første reisene finansierte jeg ved å spare penger i forkant og skjære ned forbruket. Sponsingen begrenser seg i all hovedsak til utstyr. Jeg har valgt Nikon, Hilleberg the Tentmaker, Norrøna, Eian Fritid og Trek som de viktigste. De har jeg avtaler med, basert på tillit og erfaring med at jeg oppfyller det jeg setter meg fore. Still deg spørsmålet hva du kan gi i retur, og hvorfor de skal støtte deg. Hva en sponsor kan få, avhenger av dem og av deg. Du kan gi tilbakemelding på utstyret de lar deg benytte, du kan skrive i deres bedriftsblad, gi foredrag, eksponere dem i media. Din fantasi setter grensene, men hvis du lover mer enn du kan holde sliter du deg ut og ødelegger sponsorens lyst til å støtte andre. I mange tilfeller er det lettere å tjene pengene, enn å sette himmel og jord i bevegelse for å få noe gratis. Legg fram ditt prosjekt så oversiktlig og innspirerende du kan.

Hvilken kostnadsramme har du på hver ekspedisjon og hvilke type inntekter dekker disse?

- Kjære deg, det kommer da an på hvor langt jeg skal og hva maten koster dit jeg skal, og penger inn er penger inn, uansett hvor de kommer fra. Jeg får naturligvis betalt for fjernsynsprogrammene. Normalt er det hovedinntekten når jeg er på tur.

Hvordan støtteapparat har du rundt deg?

- Ikkeno'

Er det du som dekker alle deres kostnader?

- Det kan man si. Null kroner.

Får jeg god media omtale er det lettere å få sponsorer og mannskap til å bestille tur med "Ta roret kjerringa". Mitt mål er å få til en dokumentarfilm eller en TV-serie basert på mine opplevelser på turen.  Det har jo du kjennskap til. Kan du dele noen av dine erfaringer med media, med meg? Hadde du en avtale før du dro på tur eller har du solgt inn serien i etterkant? Hva er TV selskap villig til å dekke/betale pr. ½ t ferdigredigert film?

- Hvis du ikke har noen erfaring med foto/video trenger du noen som kan ta seg av dette. Det er en stor jobb. Du trenger profesjonell støtte og rådgivning og du må legge ned MYE arbeid i dette underveis. Jeg reiste ut med fotoerfaring og et grunnlag for å klare oppgaven, som et forsøk fra produsentens side. Hva du får til, avhenger av om du får noen tent på prosjektet. Det er et vilt sjansespill å satse på at en produksjon skal dekke reiseomkostningene. Tenk reise først, og produksjon som en separat del som vil kreve like mye jobb som selve reisen. En produsent vil se på deg, om du virkelig ønsker å skape en dokumentarfilm, eller om du ser det som en finansieringsform.

Jeg har også planer om å skrive bok om turen, plassene jeg kommer til og menneskene jeg treffer underveis.

  - ... da bør du ta noen virkelig gode bilder. 

I tillegg ønsker jeg å dele mine erfaringer med andre ved å holde foredrag.

  - ... veldig mange gode bilder.

Som du skjønner er dette en drøm som jeg ønsker å realisere. Du sitter inne med mye kunnskap og erfaring som jeg har bruk for. Derfor denne henvendelse til deg. Jeg håper du har tid og lyst til å dele dine erfaringer med meg.

- Du er dame på femti. Du har livserfaring, og du bør vite hva du vil, og hva du ønsker å satse Hvis du har et hus, kanskje du skulle selge det, for å finansiere reisen på havet. Man kan ikke alltid få både i pose og sekk. Selg bilen, i hvert fall, om du har en. Snør inn livreima og spar. En båt er svære greier, som koster langt mer å anskaffe og drifte enn det jeg har vært borti. Det er jo nettopp det jeg liker ved min reisemåte, at jeg er forholdsvis fri og med enkle framkomstmidler som hele tiden gir meg veldig god kontakt med folk jeg treffer. Jeg har møtt mye båtfolk, flest seilere, og de later til å ha gjort en livsstil ut av det, uten å beholde stort i landet de opprinnelig kom fra.

Når jeg tøffer rundt i verden hadde det vært hyggelig om du har mønstret på en plass. Eventuelt kommet om bord for en prat og en matbit.

- Man vet aldri. Que sera, sera.

Med vennlig hilsen/Best regards
Lisbeth Pedersen  
Ta roret kjerringa 


Hei...
... jeg svarte i brevet ditt ...
Paul


.

Filmer du selv?

Padletur m/kamerateam
Spm 1: Hvordan føles det å bli framstilt som en eventyrer, når det samtidig er med et kamerateam? Jeg mener: Der et helt kamerateam (fotograf med utstyr) kan vel de fleste dra?
Spm 2: Hvorfor blir ikke teamet filmet samtidig?
Pelle

ja, du ...
Jeg vet ikke om du mener spørsmålet oppriktig, men skitt, la gå: Jeg er alene, fordi det å være alene gir meg en mye sterkere opplevele. Det gir en helt annen kontakt med menneskene jeg møter og det gir meg en fornemmelse av frihet og ansvarlighet som jeg nødig vil være foruten. Kamerateamet ER altså filmet. "De" er meg.

Takk for omtanken, men du har altså ingen ting å bekymre deg for.
Paul

-----

Hei!
Vil bare si at programmet er kjempe bra! Jeg ser virkelig opp til deg på måten du kommer i kontakt med folk på og din kunnskap. Håper du kommer tilbake med mer. Tusen takk for et kjempe program!
Mvh Andreas

-----

hei å hå
jeg så første episode, synes varvirkelig bra, ser onkelig koselig ut der. jeg synes det ser ut som at det er bare du som filmer, vis jeg har riktig der, så synes jeg du er virkelig flink, å får med mye rundt deg. Har du tenkt å lage noen andre reise programer, hadde vært tøft vis du hadde sarta fra california, (på den siden) og reise over hele amerika, til new york.
reise fan

hei
Du har skjønt det. En tur skal være koselig. Det er greit at det er bratt og kaldt litt innimellom, men jeg reiser ikke på tur for å ha det vondt. Slik overlater jeg til andre.
USA er veldig bra og variert, som land å besøke. Jeg passerte fra syd til nord, på sykkel, og hadde spesiell glede av Utah og Montana.
Paul

-----

Hei Paul! Kjempefine programmer!
Men er det ikke irriterende å måtte sette fra seg kameraet slik at det kan filme deg der du går, for så å måtte gå tilbake og hente det igjen? Frem og tilbake er like langt! ;)
Innsendt av: Ivar-Kristian

:-)
Det er klart at det gjør det letter å gjøre dette, nå da jeg vet jeg har din medfølelse ... men neida, det går greit. Det er veldig morsomt å skape et program på denne måten. Nå har jeg også vært involvert i redigeringsprosessen, slik at jeg i enda større grad skal være bevisst hvilke vinkler og utsnitt som gjør fortellingen levende.
Etter smertelig erfaring vil jeg dog si at frem og tilbake er tre ganger så langt ...
Paul

-----

.

Reisetips Amerika

Hei Paul
Jeg skal en tur til peru i oktober skal besøke Lima, Cusco, Machu Picchu ... Jeg følgte nøye med på dine programmer fra syd amerika. Veldig spennende, så jeg ville gjerne  bestille din dvd fra den turen. Hva likte du best fra peru? jeg er veldig fan av thor heyerdahl var du på noen plasser som han har satt sine spor, callao, tucume? Jeg var på påskeøya i desember 2007, helt fantastisk. Det var noen flotte programmer som var på tv for litt siden, du er en modig kar har du aldri vært nervøs på dine reiser?
Mvh hilsen Torbjørn Skoie

Hei Torbjørn
DVD sendes umiddelbart. Takk for omtalen. Jeg har såvisst padlet i Heyerdahls åretak. Det var i Titicacasjøen, hvor jeg ble kjent med folk på øya Surique, hvor han hentet arbeiderne som bygne sivbåtene hans. De er i en sørgelig forfatning nå, disse tradisjonene, men du kan få kjøpt deg en sivsofa om du er på de kanter. Nervøs? Jeg? Nå tuller du vel ... joda, klart det er episoder som er mer spennende enn andre, som da jeg gamblet på å få lov til å være Chiles marine til Antarktis, eller da jeg skatet rundt i Buenos Aires og forsøkte å finne igjen PC'n jeg hadde blitt frastjålet. Ellers ... det er jo spennende å padle på en elv med alligatorer i sivet, etter at det har blitt mørkt, men i store trekk - reisene har vært mye herligere, gladere og fredelige, enn de har vært skumle, så det er ikke ofte det har kriblet i magen på den ubehagelige måten ...
lykke til på dine neste reiser!

-----

gjengjeld?!

jeg har dessverre ikke sett noen av episodene dine på TV enda (venter på DVD'en), men det jeg har lest om deg og måten du reiser på har vakt min interesse da jeg heller ikke er særlig fan av typiske "turist-reiser".

Jeg antar at du har sovet over hos lokalbefolkning eller fått hjelp av dem til det et par ganger i løpet av reisen din. Det er jo som alltid kjekt å gi noe tilbake når fremmede vil hjelpe og da er ikke alltid penger det beste. Har du noen gode tips til hva man kan gjøre i gjengjeld når man vil si takk til herlige lokalbefolkningsmennesker man møter på veien?
mia


hei Mia

Jeg er veldig enig. Penger har jeg vel aldri gitt til noen jeg har overnattet hos på den måten. Faktisk er noe av det beste de sitter igjen med, minnet om at du var der. Fra tid til annen kommer jeg nemlig over folk som har hatt "framandsfolk til gards", og det er tydelig at historiene lever veldig lenge. Jeg prøver altså fremfor alt å skape en god stemning og fellesskap. Det er alltid morsomt hvis barna vil leke, og lett for meg å sette pris på maten som lages. Hvis det er en fattig familie, tar jeg alltid fram mine egne forsyninger, og så lager vi noe i fellesskap. Dessverre spiller jeg ikke noe instrument, og synger heller dårlig, men det har jaggu hendt at jeg har klint til med Millom bakkar og berg ... det husker de nok enda :-)

Men altså. gi helst ingen ting. Det blir som oftest feil. Man kan eventuelt bytte hest mot marsvin (som i program 3), men sørg for at de ikke husker deg som dumsnill og sløsende. Avhengig av hvor du er, skal det lite til for at du skaper en tradisjon for tigging, og det er det siste folkene du møter er tjent med.
Paul

-----

Hallais Paul... Steder og språk?!
Akkurat fått tak i Dvd'en fra Latin Amerika... Så jo selvfølgeli alle programmene på tv2, men jeg måtte bare få tak i Dvd'en også... Det du gjør er bare så utrolig stilig og jeg beundrer deg noe helt utrolig. Jeg skal senere i år reise til Latin og Sør Amerika og har planer om å være der lengst mulig, og se mest mulig. Lurer på om du har noen tips til meg ang hvor jeg bør dra? Har selvfølgeli allerede sett meg ut forskjellige plasser som du var på, men er det noen plass spesiell som en bare MÅ til? Er utrolig interessert i å få litt tips av deg dersom du har muligheten til dette? Lurer også på om det er mulig å få vite cirka hvor mye penger jeg trenger? Og hvor viktig er det å kunne spansk? Flytende? Litt? Hadde du hatt mulighet til å gitt meg en tilbakemelding hadde jeg vært evig takknemlig!
En stor eventyr hilsen fra
Fredrik Huth Jensen, 23, Stavanger

Hei, Fredrik
Hyggelig brev, takk for godord. Jeg kaster ivei en liten mail nå midt i pakkeprosessen, jeg flyr til Kairo i morgen. Og vel … kontinentet der borte er jo så vidunderlig voldsomt flott og langt og bedt og høyt at det er ikke helt til å summe seg når man skal anbefale ting. Det beste du kan gjøre er å være passe lenge på hvert sted, snakke med folk som har peiling underveis, og kline til med det du intuitivt har tro på. Jeg vet det er flotte fotturer fra Andes i Bolivia/Peruområdet, som tar deg langs gamle stier fra store høyder ned til jungelen. Endringen i økosystemet er voldsom. Jeg tror jeg vil la en av de turene være mitt tips til deg. For øvrig er jeg meget fornøyd med min egen reise. Jo, jeg må vel tilføye at Atacamaørkenen i nord i Chile er helt rå. Der var jeg på en tidligere tur. Dit bør du komme deg, og se om det lar seg gjøre å overnatte ute i ørkenen. Stillheten er ubeskrivelig, og stjernehimmelen kommer du aldri til å glemme.
Ha en riktig god tur, Fredrik. Har du en blog eller lign., så send meg gjerne en link.
Paul

-----

hei,
har nettopp sett hele den fantastiske reisen din på dvd!! Vanvittig interessant og spennende.
Vi er tre jenter som i jan.2008 skal ut å reise ( ca 6 mnd) og har tenkt oss en tur innom Sør-Amerika ( ca 2 mnd, muligens lengre). Lurte da på om du hadde noen tips om plasser, opplevelser, arrangement o.l. som det absolutt er verdt å få med seg?? Etter den foreløpige planen så skal vi innom Peru,Argentina, (Uruguay), Brasil og kanskje costa Rica.
Har du noen anbefalinger? Vi er veldig åpne for tips ang. andre land, og eventuelle spennende byer/områder... Har også veldig lyst å få oss en (guidet) tur i Amazonas, vett du noe om slikt?
Setter pris på all hjelp :)
mvh camilla

Heisann
Jasså, så man skal til Sør-Amerika. Jeg kan bare si, at det var da sannelig en god ide. Om dere blir lenger enn de to månedene, så skal dere se, at det går nok bra, det også. Og mange takk for godordene, forresten, jeg håper at dere fikk med dere ekstramaterialet også, særlig med tanke på at dere skal på turen. Det er litt knotete, men legg DVD'en i en PC, og lukk opp powerpointpresentasjonen – der finner dere litt mer inspirasjon.

Nuvel. Det er så mye å ta av der nede, at jeg ikke vil stresse dere med flere gode ideer … men det er nå noen fine stier ned fra Bolivias og Perus høye fjell og dypt ned i jungelen. Det må være en fin tur, jeg er lei for at jeg ikke fikk med meg en slik. Ellers er det flotte kløfter syd i Peru og Atacamaørkenen i Chile, naturligvis. Som tommelfingerregel gjelder jo at dere må komme dere litt unna av og til. Litt på bygda, ut å traske der det ikke er så veldig mange som forventer seg å se dere. Folk er jo stort sett svinaktig trivelige over alt. Prøv å lær noen få gloser spansk, om dere ikke kan det allerede.

Costa Rica er jeg litt skeptisk til, forresten. Det er vakkert, men San Jose er for kriminellt belastet til at man kan slappe av, og landet er forholdsvis "tilrettelagt", med mye pengeturisme. Når det er sagt, har de jo vidunderlige nasjonalparker å by på, men selv ville jeg valgt Nicaragua eller Honduras … da tror jeg dere får en enda bedre kontakt med folk …

Dere gjør rett i å droppe Paraguay. Fortsett å droppe det.

Amazonas … jeg har krysset rundt der to ganger, den ene gangen på flåte og så sykkel tvers gjennom og den andre gangen i kajakken min nede i Pantanal … det er massevis av turoperatører som dealer med skauen der nede, og flott er det jo. Prøv å velge noe som i det minste later som om de driver med økoturisme, og dersom dere kommer i kontakt med urbefolkning som ikke har daglig kontakt med nærmeste by, så vær klar over at alt dere gjør påvirker dem (les: ødelegger deres kultur). Det går den veien med alle, før eller siden, men man kan jo bremse prosessen litt. Jeg tror Peru er en fin inngangsvinkel til Amazonas. Sjekk ut området rundt … er det Iquitos det heter? Quitos, kanskje?

Og lager dere en blogg, så skriver dere til meg!
… må pakke nå, jeg flyr til Kairo i morgen …
Paul.

spørsmål til Syd- og Mellom-Amerika

Menneskefoster
Hei og takk for ein fin programserie. Du virkar til å ha sett deg godt inn både i språk, kultur og historie, det gjer programma viktige, synest eg.
Dessverre fekk eg ikkje med meg dei første programma, derfor lurar eg på om du veit om evt. når dei kjem i reprise.

Akkurat når det gjeld dagens program, lurar eg på kvifor du seier gruvearbeidarane i Bolivia har grave ned menneskefoster i gruvene, all den tid ein av biletet (og av informasjonen i lenkja) klart ser det dreier seg om eit lamafoster. Lamaen er eit heilag dyr i Andesfjella, og dyr blir også ofra av gruvearbeidar, kjøtet steikt og ete mens dei dryppar blod ut over gruvegangen.
Dag

Hei
Selv takk. Du behøver ikke gå glipp av noe som helst, ettersom DVD'en snart er på markedet med mye ekstramateriell. Masse ubenyttede sekvenser, gallerier og annet snadder.
Programmet som kommer neste uke, omhandler gruvene i Potosi, og jeg er redd det ikke er trykkfeil i artikkelen. Fosteret er desidert et menneske, ikke lama. Det stemmer jo at det er jevnlige ofringer av lamafostre, i tillegg til cocablader, sprit og søtsaker, men av og til "ber El Tio om mer" ... Du vil ikke være i tvil etter å ha sett programmet, hvor jeg håper jeg har behandlet temaet med respekt. Gruvearbeiderne er del av en tradisjon som går veldig langt tilbake, og slik er det altså; en gang i året må det aborterte foster til.
Paul

-----

Hei!
Jeg er en gutt som synes det du driver på med er spennende. Jeg har selv syklet Australia på langs for snart to år siden. For å komme til saken så lurer jeg egentlig bare på om det er noen av sykkelturene dine som du vil anbefale mer enn andre? Syklet du i sør-amerika? I tilfelle,var det trygt?
Mvh. Torgeir HoåsHeisann

Hmm ...
Australia på langs du … det kontinentet er jo rundt!? Til gjengjeld er det veldig langt rundt … Nuvel. Jeg synes alle mine turer har vært spesielle på sin måte, men det er klart at reisen fra Patagonia til Alaska var i særklasse. Jeg har ikke så mye info om den på hjemmesiden enda, for det er så mye å fortelle, men jeg driver med en ny bok om kontinentet, og har fremdeles noen bøker igjen fra reisen, hvis du kikker etter i "butikken" min …

Hva som er trygt eller ei, tror jeg du må vurdere i hvert tilfelle. De siste turene mine har vært innom Kosovo i Balkan og palestinske flyktningeleire i Beirut … og jeg var aldri i nærheten av en virkelig skummel situasjon. Syd-Amerika er noe av det tryggeste reisemålet du kan finne, så kast bekymringene. Kun enkelte storbyer har sine skumle sider, som Brasils kystbyer, Buenos Aires og Caracas, men dette er det ikke noe problem å unngå.
God tur

-----

Menneskefoster
Ærlig talt: Det er vel ikke et menneskefoster, men et lamafoster - som jo er ganske vanlig i Bolivia?
Petter

hei
Jeg viser til forrige svar.
Paul

-----

Alma
Hvem er Alma oppkallt etter?
Kjersti

bestemor
Paul

-----

God dag!

Åh, så spennende å høre om! Gleder meg til, å se programmene dine!
Å reise gir et menneske så mye ! :)
Jeg synes man vokser som menneske når man reiser. Og å høre om dine opplevelser fører til at jeg vil reise mer. Av landa i Sør-Amerika, har jeg vært i Peru.
Hva synes du er det beste med det landet?
Selv likte jeg at menneskene var så inkluderende og hyggelige. Ved å være med dem får man se landet på en litt annen måte:)
Eventyrinnen22

Det var da et riktig smilebrev ...
Faktisk synes jeg det beste med Peru er at det har blitt så mye bedre. Jeg vet at denne Fujimoro hadde enkelte tvilsomme metoder, men fra min sykkeltur midt på nittitallet til padleferden midt på nulltallet (altså nylig) opplevde jeg en stor forskjell i småkriminalitet. Som et trylleslag var det slutt på nasking og småtjuverier. Veldig bra! Husker du buss-sjåføren som kom tilbake med boka forrige uke? Slik er de!
La meg si at du gjør noe helt riktig når du viser folket at du setter pris på dem. Nettopp ved å VÆRE MED blir reiseopplevelsen flere nivå bedre enn om man nøyes med Å BESØKE.
Paul
-----------

Darien gap
Heisann hvordan kom du deg forbi the DArien gap i Panama? Hørt at det er småfarlig der?
Oliver

hei
Denne gangen gjorde jeg det eneste lure. Jeg droppet det. Området er vakkert, derfor bega jeg meg opp elven Sambu på Panamas side, men å krysse vil jeg ikke anbefale. Hvis du finner den første boken min; "En Sykkelodysse", skjønner du hvorfor. Det er noe guerilja, korrupte og tjuvaktige urbefolkninger og i noen grad komplisert natur. Man må ha guide, og guiden er en del av problemet. Jeg kom igjennom med sykkel den gang, med det er et tåpelig foretak.
Paul

-----------

Brasil/Amazonas
Nå har ikke jeg fått sett alle episodene i serien, men er det mulig å padle på Amazonas?
F.eks å starte i delstaten Rondônia, fra byen Porto Velho, for så å ta seg nedover til hovedløpet av Amazonas mot Manaus?
Erling Johansen

jo, da ...
På den forrige turen snekret jeg en tømmerflåte inne i Peru, i byen Puerto Maldonado. På den drev jeg så i inn i Bolivia. og håpet nettopp å passere Potro Velho og nå Manaus. Det jeg ikke visste, og som ingen forklarte, var at jeg måtte forbi noen stryk midt inni skauen, og tømmerflåter egner seg ikke for white water, dermed var det like før det gikk helt galt. Jeg skranglet imidlertid gjennom, med sykkel og alle eiendeler surret fast på dekk, og sluttet ferden etter en ukes tid, inne i Bolivia.

Men til spørsmålet; Denne Rio Negro, mener jeg den heter, er større nedenfor Porto Velho, hvor det også er den del båttrafikk, så din plan lar seg helt sikkert gjennomføre. Jeg syklet BR-319 fra Porto Velho via Humaita til Manaus, langs en på den tid ikke vedlikeholdt vei. Det var litt av et eventyr. Mangel på vedlikehold skyldtes at korrupte politikere tjente på bestikkelser fra båtselskapene, som ville miste business med en bra vei ...
Paul
----

Hei Paul
Var du innom den Saltørken i Bolivia,Trenger noe spesiel utstyr,klær.
Hor kan sove dar,Fortel litt om det.

Hilsen
Zoraida


hei
Det er flott, enkelt og ikke særlig dyrt.

Mange byråer i byen Uyuni arrangerer jeepturer inn i ørkenen, du får se kaktuser, geysirer, rare innsjøer og mer til. Null problem. Slå deg sammen med tre andre backpackere, og legg i vei. Du får se det om et program eller to.

:-) Paul
-----------

Kva bør ein få med seg?
Kva bør ein få med seg som eit minimum i Brasil og Peru? Og kva bør to små, blonde jenter passe seg for i desse landa?
G

Heisann
Jeg er glad for at jeg ikke er en liten, blond jente. Så er det sagt. Dere må skru på litt andre antenner enn en rufsete fremtoning som meg.
Det er jo bare en ting Peru og Brasil har til felles, og det er regnskogen, så Amazonas må dere ta tak i. Jeg vet ikke hvor lang tid dere har, men jeg ville forsket litt på hvordan dere kunne få den flotteste erfaringen fra jungelens elver, og hvordan dere kunne oppleve kulturen oppe i landsbyer i Andes. Det er to temaer dere kan leke med lenge,og jo mer tid dere bruker på hvert sted, desto flottere opplevelse vil dere få.

At dere er to gjør det lettere for dere, men vær forberedt på å være bestemte og skarpe, dersom menn blir for slibrige. Dere må venne dere til tilrop, kommentarer og plystringer, men behøver ikke å finne dere i uforskemmetheter. Øv inn noen gloser som passer til avvisning. Dette er en balansegang, for man skal heller ikke være skyggeredd. Jeg har faktisk aldri møtt noen jenter med veldig dårlige opplevelser der borte. Dere kommer nok likevel tl å ha en klar formening om hva "machismo" er, før dere returnerer ... :-)
Ha en kjempefin tur, og ikke knus for mange mannehjerter ...
Paul
-----------

Peru
Har du opplevd sjamaner i Peru?
Hva tenker du om det og den typen turisme der folk reiser til sjamaner for å få ordnet opp i psykiske problemer?
Har det noe for seg+
Dolfina

Godt spørsmål ...
... som kunne besvares resten av kvelden. I ekstramateriellet på DVD'en vil du se at jeg har prøvd meg på å drikke et ekstrakt av San Pedro-kaktusen. Den er i uminnelige tider brukt for å åpne sinnet og har en lett hallusinerende effekt. Jeg var i hvert fall temmelig høy. Denne er tillatt i Bolivia og Peru, forbudt ellers.

Sjamaner har jeg ellers møtt nord i Canada, hvor jeg hadde en meget spesiell opplevelse. Så sjamaner har jeg absolutt sansen for. At det organiseres turer for å fikse opp i psykeiske problemer har jeg derimot veldig vanskelig for å bifalle. Slik jeg ser det, er sjamanisme noe som eventuelt kan utvikle noe sterkt videre, ikke skrote sammen noe som ikke fungerer i utgangspunktet. Det er sterke saker som settes i sving, så jeg mener man skal være av solid støpning for å befatte seg med det. Det er fort å bli revet med i noe man ikke er klar for.

Paul
-----------

Økoturisme/alternativ turisme
Hva syns du om hordene av flylaster med vestlige som reiser på økoturismeturer?
Er befolkningen i fks. Amazonas tjent med denne type turisme i lengden eller ødelegger den deres kultur egentlig?
Dolfina

Heisann
Nå har jeg ikke vært tett på en slik "horde", men jeg tror at dette kan være den beste måten mange urbefolkninger kan overleve på. Temaet er vrient, og urbefolkningsgrupper er svært forskjellige. Jeg tilbrakte to-tre uker med Kunaene ute i Kuna Yala (San Blas) utenfor Panama. Du finner en hel del fra dem i bonusmaterialet på DVD'n. Jeg brukte nemlig ingenting derfra i programmet, nettopp fordi jeg ikke fikk den riktige "følelsen".

Urbefolkninger er alle i en eller anne grad utsatt for innflytelse og påvirkning utefra. Noen stenger av og blir overkjørt pga økonomiske interesser i deres nærområde (tømmer/gull) mens andre møter sivilisasjonen på halvveien og blir litt "spillemenn". Det at de viser sin kultur for tilreisende, som så får en rimelig annerledes opplevelse enn de ville fått på hotell, med litt barhyttefaktor og enkel mat, det tror jeg kan styrke urfolkets selvfølelse og gi dem en skalg status samtidig, som de nok kan være avhengig av for at deres stemme skal bli hørt. Det hele må imidlertid arrangeres på en skikkelig måte. slik at ingen blir snytt og pengene er konstruktive heller en destruktive, dit de kommer.
Paul

-----


.

Respons til Amerika-serien


Tribute to a legend,
I don't find words to describe your traveling doc.series on TV 2, you are some one greater than so-called  UN's peace ambassadors and perhaps a replica of Thor Heyerdal or even better. A real Utopian, John Lennon's "Imagine" is a fitting tribute. Hope you one day visit my country Sri Lanka.
Ravindra Seneviratne

Hei "Ravi"
Ja, jeg måtte google dette merkverdige navnet – or in english, perhaps; I had to google your peculiar name. I appreciate your kind words, and as I understand that you are working with photography and journalism – actually being on the run because of it – I can only say that it was great to read that you enjoy my work. We can all do with a bit of encouragement from time to time. I wish you all the best in your life, from here into eternity, whether that time will be spent in Norway or you will be able to return to Sri Lanka, if it is so that your origin is calling your heart.
Paul

-----

Hei Paul
jeg kjøpte nettopp TV-serien din fra latin Amerika, kom tilfeldigvis over den i en butikk, hadde ikke sett den på TV. Jeg er utrolig imponert og veldig glad for å finne/se en så bra serie om eventyr og mennesker.
Jeg ville bare si at jeg setter stor pris på å få se disse opplevelsene du har vært med på – takk!!Jeg har backpacket i Australia, litt i Asia og Pakistan. Jeg håper å få med meg Latin Amerika etterhvert og serien din var derfor av spesiell interesse.
Med vennlig hilsen,Thomas Haug
-----

Først av alt...Du bare MÅ fortsette å padle du!
Heisan fra et vinterkaldt Østland og en superimponert Linda.
Jeg har, som så mange andre, fulgt deg onsdag etter onsdag og i mitt sinn vært med deg på tur. Jeg ser og har sett mange måter å formidle opplevelser på, men du har virkelig skjønt det du. For at det for oss som ser på skal føles virkelig trengs ikke mange fancy kameravinkler og denslags. Vi trenger Paul`s ubeskrivelige entusiasme og ikke minst barnslige glede over stort og smått. Jeg har ikke all verdens helter, men de jeg har ruver på hver sin måte. Du er en av dem. Jeg håper av hele mitt hjerte at du fortsetter å ta oss alle med på tur så lenge du reiser. Vi trenger sånne som du, skjønner du.
Med et stort ønske om å se deg på skjermen min mange mange flere ganger, så ønsker jeg deg riktig god tur hvor enn den neste går. Hils Alma og glem IKKE kamera;-)
Ps!Jeg håper at selv en dame på vei mot 38 kan skrive fanpost og slippe unna med æren i behold.
Mvh Linda Nilsen:-)

Om det er noen …
… som ikke har æren i behold, så må det være meg, som er så treg til å svare. Mange takk for godordene, det er veldig godt å høre at det jeg gjør er kommer vel frem og skaper glede og engasjement. Verden er jo så fin! Jeg har nå en skikkelig slåsskamp med innboksen min, da jeg om et døgn befinner meg i Kairo, og JA, jeg har med kameraet, så jeg skal se om jeg finner noe fint jeg kan lage noe av til deg …
38 er da ingen alder …
hilsen Paul

You just made my day!
Jeg formoder at mennesker av ditt kaliber får mail så det holder og derfor venta jeg virkelig ikke svar overhodet. Overraskelsen og gleden ble desto større når jeg da altså tok feil(og sånne gleder er krydder i enhver hverdag det). Sender en hilsen fra Lillestrøm badet i sol og jeg ser med spenning frem til flere reiser fra Paul. Kos deg for oss alle og ha en fantastisk tur:-)
mvh Linda:-)
Og du har bra rett...38 er slett ikke annet enn en riktig så fin alder det(også på en skikkelig fan):-)

-----

Endelig!
Veldig hyggelig å sjå deg igjen. Kjøpte boka etter første turen din. Ser fram til neste. Det gode med heile opplegget ditt, bortsett fra at du har flotte bilder og kan å fortelle, er den åpne, fordomsfrie måten du møter alle på din vei på. Fins der en padler-fredspris, bør du få den!
Hilsen Bernt, fotografkollega i NRK i Ålesund.

Så fint!
Virkelig hyggelig å høre. Det er herlig å se at noe funker, som en har jobbet så lenge med. Mange takk for fredsprisnominasjonen, og lykke til med ditt eget arbeid.
Varme hilsener Paul

-----

Kanon bra program!!!!!!!!!
Fantastisk at du kan glede oss med et slikt program.
Du har jo enormt med kunnskap og en glad gutt de luxe :)
Heia Paul`s program
Hilsen Ina fra Bergen

:o)
I den grad noen er en glad gutt, blir vedkommende kun gladere av slike tilbakemeldinger – takk ska' du ha!
Paul

-----

Fy Fan
Eg e sjokkimponert! Du e den komplette eventyrer ! At det går an ! Det skal en del guts og pågangsmot tel for å gjøre det du gjør. Ofte kan det være like utfordrende å gå i møte med folk som du gjør på deres hjemmebane og på deres premisser som det å utfordre naturelementene som du jo også gjør.
Bra program!
ernst fra Tromsø

----

Hei.
Jeg har nå sett på programmet ditt på TV2, og jeg ble utrolig fasinert av dine reiseopplevelser. Jeg har i en stund hatt veldig lyst og reise rundt i Sør-Amerika som backpacker, men etter jeg nå har sett ditt program ,har jeg bestemt meg for at nå SKAL jeg reise.
Takk for forhand takk. Christian

-----

Hei!
Jeg har hatt den (gjensyns)gleden å se de to programmene dine fra Titicaca og Oruro! Jeg var der i 75!!! Men karnevalet fikk jeg ikke med meg, det har jeg derimot opplevd på Bahamas nyttår 1970 og på Cuba i 1978! Jeg er nå spansklærer, og det slo meg at dette kan være artig for elevene! Dessuten snakker du et helt ok spansk, og ikke fortere eller mer komplisert enn at mine elever på første trinn skjønner det ( dessuten er det jo tekstet)! Det kan være en stor inspirasjon til videre arbeid. Det jeg har sett gir et bra inntrykk av land og folk, ikke minst den fantastiske naturen i Sør-Amerika! Derfor lurer jeg på om DVD'n er i salg, og hva den koster!
Lykke til med videre prosjekter!
Hilsen Mette Sørensen, Lillesand

-----

skryt til deg!
Jeg er en ganske fersk spansklærer, midt i egen etterutdanning i spansk og dermed veldig interessert i alt som har med Spania eller Latin Amerika å gjøre. Var så heldig at jeg fikk med meg nesten hele serien din som gikk på tv i vinter og har også fått mange av elevene mine til å følge reisen din. Det var en inspirerende og spennende serie og jeg har lyst til å bruke den i undervisningen. Mye pga språket, geografien, kulturen men også pga din evne til å formidle med en lidenskap jeg bare kan håpe at jeg kommer i nærheten av i min undervisning. Takk til deg for spennende materiale som vi andre fastbundne kan dra nytte og glede av. Har du gode tips til en dedikert spansklærer, om det ene eller andre, håper jeg du tar kontakt.
Saludos de Gro Johannessen en Norheimsund, Hardanger

Hei Gro!
Jeg smilte veldig av mailen din. Det gir det hele litt mening, når jeg får høre at noen virkelig setter pris på det. Mange takk skal du ha. At det jeg gjør egner seg i spanskundervisning morer meg. Jeg har faktisk hørt det også fra andre … min autodidakte kaudervelsk er jo knapt egnet til dagligtale, men skulle du sett … det funker jo likevel. Det må være en bra inspirasjon til elevene dine. Alt hjelper!
Hils elevene så mye!
Paul

-----

Hallo
Jeg har for en tid siden sett serien fra Latinamerika, hvor du padler og vandrer. Fantastisk god og interessant. Har nå begyndt å undervise i spansk og har i hele sommer lett etter filmer fra latinamerika.

Har vært inne på hjemmesiden din og lest spennende og interessante skildringer.Det jeg lurer på er om det er mulig å få kjøpt DVD fra reisen i Latinamerika. Serien viser på en fantastisk måte menneskene, vi får språket og naturen.
Det hadde vært fantastisk å bruke i undervisningen.

Kari, Tynset

svar sendt :o)

-----

Hei Paul.
Først vil jeg takke for flotte program. Har for over 3 årsiden oppdaget Roatan utenfor Honduras på nettett ved en tilfeldighet og blitt litt glad i den øya. Du har vist litt fra Guanaja og det står litt om den på siden din som jeg opplever som ett paradis for backpackers. Jeg er en type som liker litt mer komfort og forutsigbarhet. Hva vil du da si om øya Roatan for en nordboer. Når på året er best å reise? Hva med insekter, slanger / reptiler, er menneskene så kjekke / til å stole på som de gir uttrykk for? Andre tips du vil komme med? Håper på ett positivt svar med mange gode tips forslag for min første tur til Roatan som jeg har tenkt å ha i 2007/2008
Med vennlig hilsen Per

Heisan
Roatan, ja. Det er nok en øy som passer deg fint. Både den og Utila, som ligger attmed er kurante, godt organiserte plasser med god dykking og full kontroll. Utila mer for fattige backpackere, sikkert mer nedslitt nå enn da jeg var der for ti år siden, og Roatan er noe mer upscale. Der har jeg ikke vært. Sandfluer er vel det mest plagsomme av kryp, men det varierer fra strand til strand og tidspunkt på døgnet, slanger og andre potensielt spooky ting er det minimalt av og som alltid vil jeg be deg dra litt utafor sesongen, kanskje ikke akkurat når det er størst sjanse for orkaner i oktobertiden … søk etter reisebeskrivelser på nettet, så er du godt inspirert og rustet for flotte opplevelser!
God tur til deg!
Paul

-----


Hola
Mr :   Paul , som muy interesantes sus programas,  Pues  yo estoy  al  tanto de ellos  y  lo  felcito  por  lo  bueno que son . Quiero  preguntarle  algo.  Yo soy  de Nicaragua  y  estoy  viviendo  en  Noruega  incluso  es muy  linda  me gusta  y  con  mujeres  tan  bellas que son. Mi  pais queda  en  Centro America   los cuales  son . De norte al sur:  Guatemala,  Belize,  Honduras, El Salvador, Nicaragua,  Costa Rica,  y  Panama. despues es Sur America. Mi pregunta es esta.  Porque nunca  se miran programas  de mi pais,  Si  Nicaragua tiene muchas cosas muy interesantes   Si  nadie va Nunca las sabran  yo veo Discovery  y  Pasa lo mismo  no he visto un programa de Nicaragua.  Disculpe que no le escribi en Norsk  es porque no lo escrivo muy bien. Saludes  y  le deseo suerte en viajes.
Gracias Hector Aguilar.

Hei Hector
Jeg tar poenget ditt. Nicaragua, som jeg naturligvis har besøkt og likte veldig godt, er ikke så mye i fokus. Det skyldes nok at Guatemala har mest arkeologi, at Honduras både har ruiner og lett tilgjengelige dykke-øyer, at Costa Rica har profilert seg sterkt på økoturisme og nasjonalparker og at Panama av natur er et fokuspunkt. Nicaragua og El Salvador var tidligere kjent for krig og har falt akterut i kampen om positiv omtale senere. Jeg vil likevel si at også Honduras er overraskende lite fremme i media, så jeg synes at jeg gjorde en "god gjerning" når jeg formidlet noe av landets skjønnhet.
Hva mer kan jeg si? Turisme trenger stadig nye reisemål, trender forandrer seg … jeg er sikker på at Nicaragua kommer til å få den blest landet og dets vidunderlige innbyggere fortjener.
Lykke til med norsken!
Paul

-----

Hei Paul!
Jeg, Anne Lise S., er adoptert fra Ecuador, Quito. Jeg har vært på hjemme siden din og ser st du ikke kommer til å padle innom mitt føde land. Det er kanskje ikke så lett å padle der, Ecuador...? Det er veldig artig å se på ditt tv-program. Jeg er misunnelig. Kunne godt selv ha tenkt meg å gjøre noe sånt, men så er det ikke så lett å reise alene som jente.... Det var litt nifst å se ditt siste program, gruvearb. At dem ofrer unger..., men det var jo litt bedre at det var aborterte unger og ikke at dem kidnappet ungene.... Min venninne under meg kommer også fra Ecuador så vi begge venter i spenning til neste onsdag.
Stå på, det er et topp program. God tur videre. :o)
Med vennlig hilsen Anne Lise Skuggevik

Hei Anne Lise
Takk for din hilsen. Kontinentet er jo vannvittig rikt på alt man kan drømme om som reisende, og selv om jeg forstår at du har betenkeligheter med å reise alene som kvinne, tror jeg du vil finne ut at det ikke er så skummelt som det lyder. Jeg håper at deg og din venninne vil trives de to neste onsdagene også!
Paul

-----

Hei Paul!
Vanvittig imponert over reisen din gjennom Latinamerika! Bare lurer litt på en ting. Hvor begynte du egentlig reisen og hvor sluttet den. I programmet ser det ut som du reiser fra Honduras i nord til Antarktis i syd, men jeg mener du sa noe i det første programmet om at du hadde vært ute og reist i 14 måneder når du var i Honduras.
Kona mi er forresten fra Panama City, og vi syntes begge dette programmet er utrolig bra!
Mvh Trygve

Hyggelig!
Jepp, dere har rett. I første program sitter jeg og ser tilbake på program 3 – 8. Det er forbausende få som har kommentert dette. Vi gjorde det slik for å fortelle historien på en mer dynamisk måte. Alma ser skikkelig sliten ut i program 2, men blir flunkende ny døpt i program 3, uten at noen har stusset over det. Den type historiebygging er veldig morsom. Men til spørsmålet. Jeg reiste fra peru og sydover, som vist i program 3-8 først. Det tok et drøyt år. Så var jeg hjemom en kort tur for å fikse på utstyr og organisere kajakktransport til Honduras, for å filme program 1 og 2. Det tok et snaut halvår.

Programmene er tro mot mine opplevelser, men det er klart en hel del ikke fikk plass i serien. Scener fra Kuna Yala for eksempel, hvorfra jeg nesten kunne lage et selvstendig program, ligger på DVD'en som snart er i salg. Der er det også en masse andre klipp og bilder etc, så den kan dere jo vurderere. Det er også mye stoff på hjemmesiden min, ikke minst bildegallerier fra Panama.

Mange takk til dere for en koselig tilbakemelding! Hilda er vel ikke et typisk Panamena-navn?
:o) Paul

Hyggelig at du tok deg tid til å svare.Du får vel en del andre mail også tenker jeg..;)
Vi skal garantert kjøpe dvd'n så fort den kommer. Ellers så har vi sett mye på hjemmesiden din, og det er selvfølgelig spesielt morro med sidene som omhandler Panama. Jeg har har faktisk vært en del ute i bushen der selv. Mora til Hilda og og en god del andre familemedlemmer bor i et område som heter Chilibre som ligger litt utenfor Panama City. Du skal ikke bevege deg langt inn i bushen der før du møter på Embera-indianere som lever i pakt med naturen. Første gang jeg møtte disse indianerene var faktisk på julaften for noen år siden. Måtte danse en form for regndans e.l. med en masse halvnakne damer. Surrealistisk!
Når det gjelder navnet til Hilda så tror jeg ikke det er så vanlig nei, men hun mener hun har møtt andre som heter det samme der borte. Navnet stammer vel egentlig fra Tyskland.
Ellers så må jeg bare si at vi håper du fortsetter å reise og lage lignende programmer i tiden som kommer!
Ha det bra!
Trygve og Hilda

-----

kjempe bra
Hola, det er et fantastisk bra program, er selv gift med en chilener har vært 5 ganger i syd amerika, chile, argentina og brasil. Vi gleder oss til de neste programMene. Spennende.
takk hilsen Torbjørn og Lorena Skoie fra Mandal

Det …
… varmer et hjerte. Tusen takk til dere også.
Paul

-----

halla paul...
utrolig fett program og en utrolig fet tur må jeg si...var netopp i sør amerika og må si jeg savner kontinentet. hva fikk deg til å komme opp med denne ideen, og hva var det rareste du opplevde på turen?
MonkeySeeMonkeyTake

Heisann
Min erfaring er at de beste ideenen sniker seg innpå helt av seg selv. Plutselig er de der bare, og så har man intet å stille opp ...
Kontinentet ER rart.
Paul
-----------


.

Respons til Europa-seriene

God dagen!
Mitt navn er Eirik og jeg er en stoor fan!! Men hvorfor er jeg akkurat fan av deg? Jeg mener at alle kan lage reiseprogram, og mange gjør det. Men ikke alle de som lager reiseprogram er så naturlige som deg. Du er deg selv Paul! Og de fleste som lager reiseprogram i dag har kamera-team, og de planlegger stort sett alt. Du er først og fremst helt rå på å filme!! Det er du virkelig. Jeg føler at jeg er der sammen med deg og reiser rundt i verden. Og det her med komme i kontakt med folk. Du er helt rå på det!!! Det er også noe jeg misunner sterkt!

Det spiller nok ingen rolle hvor du reiser. For jeg tror tilmed du kan gøjre Bærum spennende! Og det skal godt gjøres. Jeg sammens med et par kamerater til, har begynt få øynene opp for verden. Og senest nå i sommer syklet vi i både Spania og Marokko. I fra Madrid til Marrakech. En knalltur! Og om to uker skal vi sykle Rallarvegen. Gleder meg villt! Vi har forresten enn hjemmeside du kan ta en titt på: got2doit.com Vi har noen interresante blogger der...
Ellers tusen takk for at du delte dine reiseopplevelser med oss!
Mvh Eirik

-----

Takk for sist,
på mitt første CS møte! Hyggelig å treffe deg. Jeg så programmet ditt fra Venezia og Kroatia igår og må si jeg synes det var det beste så langt. Fantastisk fotografering og fin miljøskildring. Har ikke vært der siden 1972 men fikk lyst til å reise dit snart!! ;o)
Med vennlig hilsen Paal Anders Hangeraas

-----

Hei Paul
Jeg så ditt program fra Egypt ikveld og jeg må si at jeg er imponert. Det var underholdene og det ser ut som du kontakter mennesker med entusiasme når du er ute og reiser og det er alltid kult å se. Håper at resten av programmene blir like bra :-)
Mvh Gard Karlsen; http://gardkarlsen.com - trip reports and pictures

-----

Paul
Jeg så første episode om Egypt!. Meget bra!! Håper du vil lage reiseprogrammer i mange år fremover. Hva med en ekstrem seiltur. Det hadde sikkert passet bra for deg..;) Vet at det går et annet program som dreier seg om en seiltur nå, men kunne godt tenkt meg flere meg deg i hovedrollen.
Mvh Trygve

-----

Hei Paul!
Jeg ville bare sende en hilsen for å fortelle at jeg syntes intervjuet med deg i Aftenposten var knallbra, og det jeg kjenner meg mye igjen i måten du reiser på. Det gjør også at dine reiseopplevelser og fortellinger blir interessante.Etter at jeg ble bitt av reisebasillen etablerte meg den globale reiseguiden Travel Explorations for opplevelsesreisende. Den er først og fremst på engelsk, men det finnes også masse artikler på norsk.Se gjerne nyheter, artikler, fortellinger, bilder og videoer på: www.TravelExplorations.com
Hva med en reise til Iran, med å prøve den beryktede Choopy-dansen? Det hadde blitt TV-show det!
God tur videre og lykke til!
Mvh Stein Morten Lund

-----

Hei!
Gleder meg masse til den nye serien din...den har jeg ventet på lenge:)
Med vennlig hilsen Bianca Jensen Alta Kajakk Klubb

-----

Stå på Paul,
gleder meg til å se den nye serien, du lever våre drømmer, hilsen en liten tullkall fra nord.
Tor Arne

-----

Hei til deg.
Utrulig kjekt med ny serie ( Egypt,med mer), og vi sitter spikret for å følge med på hva du finner på.
Håper og trur at det også i fremtiden kommer flere serier fra deg ( om du orker ) ?
Serien fra Latin-Amerika er fortsatt favoritt – ikke sikker på hvorfor, men det er blitt slik.
Sender sommer hilsen fra oss her i Bergen, og håper at du er ute og filmer et eller annet sted.
Nils G. Storheim


.

takk for sist ...

Hei Paul,
Jeg fikk æren av å møte deg i fødebyen min Mostar i fjor sommer. Vi satt på den kafeen der du var litt misfornøyd med at kelneren tok seg god tid med å servere deg og hvor du intervjua den multietniske vennegjengen.
Da du kom vandrende langs gata med full kameraoppakning tenkte jeg "i h... er det han driv med....... han der har jeg sett før" Og joda det var en nordman som hadde forvillet seg :) Verden er virkelig liten...
Ser på hjemmesiden at du greide å overnatte oppe ved korset i Mostar. Håper du hadde et bra opphold i fødebyen min og at turen gikk så bra som den kunne gå. Gleder meg til å se programmet fra Mostar og se hvordan du har greid å "knekke" problematikken rundt konflikten der.
Med vennlig hilsen Bojan Asanovic

Hei, Hei, Hei ...
Takk for hilsenen din. Som du nå har sett i programmet, hadde jeg en lærerik ferd gjennom Balkan, med veldig mange gode, og et par litt mer kompliserte menneskemøter. Naturen er utrolig vakker, og enkeltpersonene stort sett svært trivelige, så jeg krysser fingrene og håper at 500 års krangel kan komme til en ende ...
Etter at du har sett programmet, håper jeg at du synes jeg behandlet problematikken med respekt. Jeg lager jo reisedokumentarer, og ikke "problemdokumentarer" vet du ...
Gode ønsker, Paul

Hei
Det var en hyggelig overraskelse. Jeg synes du klarte å legge det frem på en god måte tatt i betraktning all dritten som skjedde der nede. Det er ikke lett for utenforstående å skjønne situasjonen og at naboer plutselig skal kunne skyte på hverandre. Jeg har nå fått kjøpt boka også og selvsagt måtte kapitelet fra Mostar leses først. Jeg ble veldig glad da jeg leste intervjuet du hadde med de gutta på kafen, det at de hadde forskjellig religiøs bakgrunn. Vi klarte til og med å være linseluser på bildet.
Jeg ønsker deg og dine nærmeste God jul og riktig Godt nytt år.
Med vennlig hilsen Bojan Asanovic

-----

Hei Paul
Husker du oss? Vi møtte deg en veldig varm sommerdag i juli på et lite badested som heter Klek, ca 10 mil fra Dubrovnik. Vi hadde akkurat fortært en bedre lunch, da en fra nabobordet ropte ut: "pingler" til oss fordi vi ikke hadde fått i oss all maten. Vedkommende mannsperson var deg.
Vi, to damer i vår beste alder (40) fra henholdsvis Slemmestad og Solbergelva, syntes det var særs hyggelig å sitte og skravle med deg. Vi fikk tatt noen bilder sammen med deg og sykkelen din. Du fortalte at du skulle sykle videre til Mostar dagen etter for å hilse på en dukkemaker. Vi møtte deg på veien dit, og kastet ut litt tørstedrikke til deg... he he.
Vi følger med på serien din nå, men ingen hilsninger verken til Slemmestad eller Solbergelva gitt ... Trodde vi hadde gjort et skikkelig inntrykk på deg men.... he he.... Uansett, vi ville bare si at du har en kjempebra serie. Fortsett med det.
Lykke til videre med fremtidige turer. Klem  fra  Vibeke  og  Anne Helle

Heisann, og tusen takk for hilsenen deres.
Det var hyggelig å møte dere, og det er lite en syklist setter mer pris på, enn å få tildelt litt frisk drikke i bakkene. Turen ble virkelig interessant, jeg synes programmene viste det på en riktig måte. Etter Mitrovica fortsatte jeg inn i Makedonia og rundet av med retur gjennom Albania, som var det tristeste kapitlet på turen. Alt i alt ble det en temmelig komplett opplevelse, og jeg endte opp i Dubrovnik igjen til slutt. Nå ønsker jeg dere en riktig god jul, og håper naturligvis at det kryr av reisebokpakker under juletrærne i år.
Stor klem fra Paul


.

langveis fra


Hei Paul.
Jeg heter Andy og er oversetter bosatt i Australia. Jeg har til vaner til å se på Nett-TV og slik da jeg jobber på datoren og har nettopp sett din programmer "Paul Padler". Får jeg lov til  å si TUSEN TAKK for spennende og deilig TV, helt sikkert ikke opium for the masses! Jeg har kayak også men mine turer tar meg ikke lenger bort hjemmefra en et par timer. Den eneste problemet med programmene er at jeg får ikke jobber så mye som jeg skulle fordi jeg er for interessert i å se på programmene. Takk skal du ha - bra journalisme. Nb. Jeg har sovet i Pyreneesen under motorsykkelen min, vært ut en vinternatt før, men har tre småbarn nå så slik ikke er mulig lenger (ikke akkurat nå iallfall)! Lykke til med neste tur.
Med vennlig hilsen fra
Andy Bell

Hei Andy!
Veldig hyggelig med en hilsen fra "Down Under". Jeg skjønner det slik at du bruker nettet til å friske opp i norsk språk. Kult. Og du er australsk? Gift med en nordisk kvinne kanskje, som du har fått alle barna med?!
Uansett ønsker jeg deg mange store opplevelser, både i din egen kajakk og med familien. Du skal se at dere får noen flotte turer sammen, hele gjengen! Selv skal jeg fly til Kairo i morgen, så jeg har som vanlig ingenting under kontroll … her må det pakkes. Jeg skal jo filme igjen, og blir nok der nede et par måneder.
Riktig god påske til deg!
Paul

-----

Hey Paul
I like your website and I feel you and I are thinking the same way, when I read your comment about "My Favorite Places." It is a silly question and quite meaningless. I have been asked this same question many times, by people who don't understand travel. "Favourite," in which way? For what purpose? From which perspective?

You are much younger than I am, having been born in Oslo in 1967. I was born in Nairobi in 1939. But we keep on doing what we believe in. You have the true Norwegian spirit of pioneers like Sverdrup, Nansen and Amundsen. I am on MostTraveled People.com under---First name: Professor Thomas Edward; Last name: Muller.

I live in Australia, but have a tremendous attraction to the polar regions of our planet. My next journey is to the Russian Far East---Sakhalin, Kamchatka, Arctic Ocean, Wrangel Island.

Cheers, mate.
Tom

Tom!
I do hope you are not all to sad about me now making my page in Norwegian, but it just seemed the more sensible thing to do. You will still be able to enjoy the galleries, and one day, the automatic google translater will do the job well enough ... if not, I will have to go through it myself, and make an English version. Oh well ... for now, my hands are full. Thanks a lot for your inspiration. We are both very privileged to be able to do what we love so much; travel. I wish you the very best for the trip into the dramatic reagion you are setting out for!
Paul

-----

Aloha,
I am writing because I came across your page ?Paul?s Planet? (and story about kayaking Guanaja) by accident while googling for my blog (http://sshawhan.livejournal.com/). I read all of your journal and almost cried. I haven?t met anyone who was as touched by the island as I. (Of course, I have just returned, so my emotions are that much closer to the surface.)

At any rate, I would really like to follow more of your adventures ?
and would like to know how to see your documentaries. We don?t get Norwegian TV in Hawai?i (although we do have some pretty famous kayakers --http://www.mirabilis.ca/archives/000916.html -- Audrey Sutherland is the mother of a famous surfer-friend of my brother).

I see there is one distributor for your films in Seattle, but the one they have listed doesn?t appear available. Should I search youtube ;-) ?!
Mahalo (thanks) for the inspiration ? good waves to you.
Malama Pono,
Süs Shawhan
Waimanalo, Hawaii

:o)Answer sent ...
Paul

-----

Hej Paul,
Hade nöjet att se ett av dina program vid en av mina tjänsteresor i Norge. Varför undanhålla oss svenskar ett så super bra program? Har inte någon av de svenska TV kanalerna visat intresse? Såg att du kommer ut med en DVD. Väntar otåligt på att den kommer ut till försäljning. När kommer den ut och var kan den köpas?
Bästa hälsningar Hans Wikblom
kajakare i Östersund

svar avgitt ...

-----

Hi, Paul
I have finally time and mood to look into your web site. Wow, what a real globe traveler are you. Where are you now? In Montenegro by bike? Or most likely in Albania down the road? It is now quite a while from the time we met in Dubrovnik beach that morning (around 21 Oct 2006). Your strong handshake assure me that you will be all right in your Kayak endeavour. I browse through some of your web pages. Your Latin America journey is fascinating; it could  help me – hopefully – one day to plan my travel there if appropriate (and if I can have such "resources" to do it at all). Enclosed two of the digital pictures my wife has taken for common memory.
Best Regards, Ralph

answer given, Paul ;o)


.

De gjorde det ...

Heisann.
Kjøpte filmen din og boka Paul padler Europa for et par mnd siden, og nå er jeg ferdig med dem. Da det var god underholdningsverdi i dem, vil jeg herved bestille sykkelodysse og den siste boka om tog sykkel...
Jeg vil forøvrig si at det forrige kjøpet av bok/dvd, ble dyrt for meg, da jeg nå, som et resultat av god lesning, har kjøpt meg kajakk og skal legge ut på tur i sommer.
Gleder meg til å følge dine videre eventyr rundt om.
Mvh Rune Ravatsbakk

:o)
Der ser man altså - gi Fanden lillefingeren, og han tar hele armen... Lite gleder meg mer, enn når folk får ut finger'n som et resultat av det jeg har utgitt - kjempemorsomt! Tipper at du får en alle tiders sommer, og bøkene er i posten ...
Paul

-----

Kjære Paul Olai-Olssen

Jeg vil i grunnen bare sende deg noen ord og takke for den inspirasjon og glede du har bidratt med i mitt liv. Særlig boken En Sykkelodysse, en bok hvor du viser at du ikke bare skriver godt, men også tenker godt, fikk fart i mine egne planer. I 1998, 42 år gammel, la jeg derfor ut på min egen første sykkeltur. Etter det har det blitt 70.000 kilometer gjennom 55 forskjellige land, senest en 18 mnd tur rundt jorden. Jeg sender deg de varmeste tanker og de beste lykkeønsker for fremtiden. Skulle du svinge innom Kristiansand så har du gratis overnatting hos meg. Hvis jeg er hjemme da. Til sommeren reiser jeg for eksempel til Tibet for å jobbe for en NGO der. Om jeg ikke er hjemme, så send meg en mail, så skal jeg finne en seng for deg.
Anyway, take it easy, mate!
JT, Kristiansand

Hei
Det var da en sabla hyggelig melding å motta, her jeg humper rundt med brukket lårhals. Jeg var litt overmodig på sykkel i vinter, nemlig, men ting er snart som de skal være igjen. At man kan inspirere hverandre gjensidig, er en god ting, så jeg foreslår at du sender en mail neste gang du skal ta en kaffe i hovedstaden, så skal jeg ditto. Jeg er nok også utenlands annet halvår i år, men hvis vi er i samme by, foreslår jeg at den fastboende av oss river i et glass. Du må uansett ha en riktig fin reise til Tibet, om det er slik det blir med deg.
Vær aktsom med måte, Paul

Hei igjen Paul
Krykker og brukket lårhals? Interessant. Du padler og sykler i årevis på flere kontinenter og så skal du bare hjem en liten tur og plutselig.... Om det finnes en Gud, så har han uttvilsomt en velutviklet humoristisk sans. Jeg håper han ikke har planer om å overspille den, for om få minutter skal jeg ut på Jernia og kjøpe meg en motorsag. Mitt gamle morellbærtre har sprukket, eller sagt på en annen måte, brukket lårhalsen, og må reduseres kraftig i vekt og omfang.
Vi holder kontakten, Paul.
JT

-----

Hei
Jeg ble så fasinert over serien din Paul padler sør Amerika, må neste si at du har opplevd en av mine store drømmer. Jeg kjøpte hele serien din på dvd og etter en mnd jeg så hele plata bestemte jeg meg for å reise, så akkurat nå er jeg i Buenos Aires. En helt fantastiks plass, jeg har noen venner med meg her nede i noen uker så jeg har overtalt de til å slenge seg med meg for å fiske piraja i Rio Paranã. Har til og med slengt med på et Språk kurs her nede så jeg snakker bittelitt Castechano, var det slik det skrives? ja ja.

Så for å si det slikt så er jeg supporter av deg, vil jeg da mene jeg er. Og jeg håper at du ikke vil stoppe med å reise rundt i Kanoen din. Etter hvert så skal jeg begynne å trekke litt oppover Uruguay og Brazil en tur. men jeg skal tilbake til sør Amerika en gang i tiden. da blir det Bolivia, Peru og Chile som står for tur.
MVH Tor Arne Bartholdsen

Veldig,
veldig hyggelig aa hoere! Jeg er selv i Kairo naa, og stortrives!
... riktig god tur til deg.
Paul

Takk skal du ha Paul
Kult at du svarte, Kairo skal være genialt.. det er også et sted der nede som heter Sharlmen Sheik(ikke så langt fra Kairo). er ikke sikker på om det skrives slik men det er dykkerens paradis, skal være mye liv i havet/vannene der og krystallklart, en kamerat av meg var der og dykka og sa det var helt fantastisk og anbefalte meg å dra dit for å snorkle. om du ikke har vært der så burde kanskje du sjekke det ut..

He he husker at du ble overfalt og ranet i La Buca, fine ringer du fikk av objektivet, en venninne av meg var der forrige uke og mista kameraet sitt, om du skulle få lyst så kan du jo stikke innom bloggen min og se, http://bjarni.blogg.no jeg tar også noen bilder med mitt speilrefleks som jeg legger ut av og til på bloggen min.
kos deg på vi digger deg. og ha en fantastisk tur videre.

-----

Heisann
Jeg lovet og gi lyd fra meg naar jeg hadde begynt reisen min. Jeg er fortsatt i begynnelsen paa det store eventyret. Her i soer er det je ingen esler saa jeg har kjoept en hest, men jeg trenger en til saa jeg venter fortsatt paa dra ut paa eventyr. Men her i enden av Karatera Austral er det vakkert og fine mennesker saa jeg har det bra. Jeg har laget en lite blog saa om du er innteresert kan du ta en titt paa den. siden heter eseltur.blogspot.com ellers saa ser jeg at tv-serien din har begynt. det hadde vaert artig og se den men jeg faar vente til jeg kommer hjem men og se den, jeg hoerer rykter fra venner og kjente at den er artig.
Nora:)

Så fint, da!
Hyggelig å høre at du er I gang. Jeg håper at du får hest nummer to i boks snart, og er overbevist om at dere får en nydelig ferd opp Carretera Austral. Mitt tips er å spørre politiet om du kan ta en snarvei fra Torres del Paine direkte over grensen til Perito Moreno, da slipper du en lang omvei. Jeg gjorde det med sykkelen, og det er en gammel vei der, uten broer, men med hest kommer du over. Ellers er det øya Chiloe lenger nord, som er ganske fantastisk.
God tur!
Paul

-----

Hei Paul!
Jeg har møtt deg før, på Bygdøy for et par år siden. Vi skulle til Huk begge to, men kjørte feil og havnet feil sted. Du på rollerblades og jeg i en blå golf.. Husker du? Du hadde falt da asfalten plutselig slutta? Hvordan gikk det? Jeg har fulgt med greiene dine siden og mener det er noe av det bedre på tv jeg kan se. Det slo meg da vi møttes at du var utrolig åpen og nysgjerrig, og det virker som det er noe av det viktigste verktøyet du har? Ville bare si hei, lykke til videre og takk for at jeg får være med på tur!
Geir

Hei Geir
Noe av det morsomme med å ha ansiktet mitt på skjermen, er at jeg får slike artige mails fra folk som på ett eller annet tidspunkt har tangert livet mitt. Det er kjempegøy. Og jeg måtte vel ha slått hodet enda hardere, skulle jeg ha glemt den blå golfen din. Jeg håper at jeg ikke etterlot meg blodsøl, for jeg har sett på bildene jeg tok i ettertid, og må medgi at jeg ikke var et veldig pent syn. Det skapte lett oppstandelse da jeg skjøytet ned til stranda gjennom alle søndagsbaderne. Men det gikk veldig bra. Badevakten ordnet litt plaster, og så dro jeg for egen maskin inn til legevakten, hvor jeg fikk en sprøyte og noen sting av en usedvanlig sjarmerende og dyktig sykepleier på omkring pensjonsalder. Alt i alt hadde jeg sykt flaks den dagen; det var hverken lyktestolper, piggtråd eller sinte okser akkurat der jeg valgte å sprette bortover veibanen og ut på jordet …

Du har ellers rett i at jeg legger vekt på åpenhet. Da blir livet så mye mer raust også den andre veien. Det er så leit når triste erfaringer gjør folk kalde. Det er et pes å tine dem opp igjen. Det er bedre å starte i varm modus, for så å eventuelt erklære seg likegyldig overfor utvalgte håpløse enkeltindivider. Å bli kald går mest ut over en selv. Du gjorde en sabla fin figur selv, gjorde du, da du insisterte på at jeg skulle se meg i bilspeilet ditt …
Takk for din hilsen, jeg ønsker å gjøre mitt til at du får gode sofaopplevelser også i fremtiden.
:o) Paul

-----

Hei Paul, lenge siden!
Du husker kanskje ikke meg, men jeg var og snakket med deg inne på TV2 for cirka 2 år siden. Jeg heter ståle for en kvikk reminder. Hvordan har du det for tiden, hva gjør du, hvor er du i verden, vært på flere eventyrer? Boken du gav meg har gitt meg mye inspirasjon, har lest den flere ganger. Tusen takk igjen!
- Etter den gang har jeg reist ut på 2 turer til bare å komme hjem igjen like etterpå. Savnet var for stort. Reiste med stena line til fredrikshavn i danmark for å derretter fortsette videre sørover, målet: England. Lå i telt en natt et stykket inne i landet for jeg kom ganske langt den første dagen, men snudde dagen etterpå å reiste hjem. Andre turen vare båt fra kristiansand til Newcastle England hvor jeg hadde tenkt å cruise rundt og besøke alle de historiske stedene og lanskapene de har å tilby. Lå ikke en natt engang, gikk kjempe fint og lett med tung sekk på ryggen, men savnet av familie, tv, data og alt det der, samtidig som jeg tenkte: Kanskje motivasjonen har gått i fra meg. Jeg måtte vente hele vinteren for denne turen, og for mye venting kan føre til akkuratt dette. Jeg har nå begått 2 feil alt i alt. Planleggingen var i orden + utstyr, så jeg var vell ikke helt klar. Jeg er blitt alt for vandt til ting som nevnt lenger oppe, tv etc...Men jeg gir meg ikke så lett. Nå er vi bare så vidt i bynelsen av sommeren 2006, og har så vidt bynt å tenke på ny reise. Det er sykling som står mitt hjærte nærmest, så det blir nok det. Før hadde jeg en diger sekk på ryggen med alt utstyret oppi, egentlig helt sykt. Nå skal jeg kjøpe en sykkelhenger (tralle) som jeg fester bakpå, den er stor nok for alt utstyr jeg trenger. Da slipper jeg og tenke på slite med den på ryggen, mye mer behagelig. Kanskje motivasjonen også ble dempet akkuratt på grund av tung sekk.
- Dette er iallefall min plan for sommeren, og fremover.Fortell litt om dine, jeg er utrolig nyskjerrig. Også kunne jeg trengt litt råd hvis du har tid. Foreksempel råd om hvordan jeg kan movivere meg mer til neste tur etc...
Mvh Ståle.


topics:

Good links:


Go Nomad
Global Bum
Boots'n all
Johnny Jet
EcoTourism
Responsible Travel

questions of worries


Many questions received deals with worries. I think the most efficient way of making the trip greater and richer, is to worry less about it.