startsiden startsiden ... dette er kameraet mitt. Birch er av denne modellen Korintha er en "Exodus"! Dette har skjedd ...

Velkommen til min hjemmelagde hjemmeside!


Kjære sponsor
En splitter ny kraftplugg av en sykkel står nå i kjellerboden. Gary Fisher Paragon heter utgaven, og navnet hun (for det er en hun) skal få er jeg ikke helt sikker på enda. Huldra, kanskje. Dempergaffel er byttet med fast, hjula er 29" og bremsene helt rå. Jeg er kjempehappy - vi har allerede hatt vår første tur i skauen, hvor vi støtte på tre skiløpere!

Alma-and-jegVårt Europeiske Hjørne
- Island, Færøyene og Storbritannia

Prosjektet “Vårt Europeiske Hjørne” er en kulturell eventyrferd til Island, Færøyene og Storbritannia. Formålet er å samle inntrykk og erfaring om liv og kultur underveis, og bringe denne kunnskapen hjem til Norge og ut til nordmenn, med mulighet for også å nå andre nordiske land. Jeg ferdes alene, med sykkel og kajakk, og har lang erfaring fra liknende turer, som gir enestående kontakt med menneske, kultur og natur. Jeg får dermed en unik anledning til å bruke ny teknologi til å tegne et bilde av våre nære naboer i vest – et tema som har vært underprioritert blant nordmenn flest.

Paulo-Durmitor-cropDen mangelfulle kjennskap vi skandinaver har til denne regionen skyldes for en stor grad at vi velger den bort som feriemål. Heller enn å foreta en både eventyrlig, miljøvennlig og svært lærerik reise i vårt nabolag, prioriterer vi sol og varme eller fjerne destinasjoner med høyere prestisje. Min påstand er, at islandsk kultur og færøysk tradisjon kan være vel så eksotisk som Patagonia eller Zanzibar – og at naturopplevelsen heller ikke kan bli sterkere. Dette ønsker jeg å formidle med foto, tekst og video.


premiss, motiv og målgruppe
“Pauls Planet” skal åpne nye sider ved kjente og lett tilgjengelige reisedestinasjoner ved å oppleve dem på en original måte og gjennom folket som lever der.
Reisene foretas alene på enkelt vis, på jakt etter mennesker og kulturer. Det spontane og uforutsigbare i reiseruten bidrar med liv og troverdighet til budskapet.
Prosjektets brede målgruppe skal bli modigere og mer bevisste i sine reisevalg, slik at de lærer mye, ødelegger mindre, bidrar mer, reiser sunnere og returnerer gladere.
Prosjektet ”Vårt Europeiske Hjørne” skal bringe det nordlige Atlanterhav – vårt hjørne av Europa – litt nærmere Norge.
Målgruppen omfatter unge og gamle, erfarne og uerfarne. Jeg vil se for dem, jeg vil lytte for dem og jeg vil oppleve for dem, for slik å få dem til å føle, tenke og handle.

filosofi
Avstand er synonymt med reisetid, så avkortet tid gir mindre avstand. Internett, lave flypriser og politisk globalisering bidrar også til å gjøre planeten mindre. Når verden kommer tett innpå, er det enda viktigere å bli klar over hvem vi selv er, hvilke verdier vi forfekter og hvilke røtter vi har. Først når vi har definert oss selv, står vi rustet til å utvikle oss videre og komme verden i møte på en konstruktiv måte. Reisen jeg ønsker å legge ut på skal se nærmere på folket vi deler mye historie og tradisjon med. Sett i global sammenheng er de – og oss – svært eksotiske her oppe i det nordvestre hjørnet av Europa …

Paulo-bike-kayakTidsplan:
Prosjektet varer totalt to år. Først halvannet år på reise, med start mai 2009. Vinteren tilbringes på Skottlands vestkyst, hvor jeg skriver og redigerer foto og video. Fra mars 2010 utforsker jeg så Hebridene på sykkel, og fortsetter turen til Irland og England.

2009:          
mai                                                                 Shetland
juni                                                                 Færøyene
juli, august, september                                  Island                  
oktober og vinter                                            Orkney og Skottland

2010:
mars og april                                                  Belfast og Nord-Irland
mai og juni                                                     Irland
juli og august                                                 canal fra Wales til London
september og oktober                                   London, deretter hjem

informasjonsplan
“Vårt Europeiske Hjørne” skal resultere i en dokumentarserie for fjernsyn, en illustrert bok, et landsomfattende “sykkelforedrag” og en levende presentasjon på internett, alt utarbeidet innen mai 2011, og med et budskap i overensstemmelse med reisens filosofi.

foredrag: Presentasjonen “Vårt Europeiske Hjørne” bygges opp som en bildefrem-visning spekket med spontane historier. Jeg syklet i 1997 rundt Norge og gav mer enn hundre forestillinger på folkehøyskoler, militærleire, bedrifter etc. Det skal gjentas.

web: Nylig bygget jeg opp www.paulsplanet.no, med innhold fra tidligere reiser. Blogg, artikkelsamling og galleridel skal holdes ferskt og oppdatert under forløpet av “Vårt Europeiske Hjørne”.

bøker: Hittil har det blitt tre bøker, i 2009 blir det nok en bok i Gyldendal og vi har også skrevet kontrakt på boken fra dette prosjektet. Den får en form hvor opplevelsene kombineres med så vel fakta som praktiske ideer og anbefalinger.

artikler: Hjemmet Mortensens blader, klikk.no og Aftenposten

video-produksjon: Jeg ønsker å videreutvikle mulighetene en videojournalist har, ved å benytte stoffet på internett samtidig som det tilrettelegges for fjernsynsserien.

Det jeg ser for meg på web’en, er en presentasjon som kan inneholde:
- Et kart hvor min aktuelle posisjon er avmerket, med linker til klipp og artikler.
- En illustrert blogg, med hyppige meldinger om hva som skjer.
- Video. En minidokumentar  / actionrapport hver annen uke.
- Artikler i følge med minidokumentarene, om personer, kultur, land og utfordringer.
- Bildegalleri fra hvert land.
- Plass for spørsmål og innspill, hvor jeg mottar synspunkt fra leserne og de oppfordres til å komme med ideer om hva jeg kan foreta meg framover langs ruta.
- faktarammer om geografi og oppskrift på opplevelsene.

Paulo.jpgbakgrunn
Pauls Planet er et enkeltmannsforetak drevet av meg, Paul Olai-Olssen. Jeg har syklet fra Patagonia til Alaska og på kryss og tvers i Europa, Nord-Afrika og Midt-Østen. Jeg har padlet alene fra Norge til Hellas, mange steder i Latin-Amerika og i Balkan. Sykkel og kajakk har det til felles at de byr på unike naturopplevelser og sterke menneskemøter.

Det journalistiske arbeid har hatt en stor innvirkning på reisene og opplevelsene. En periode føltes det som om dette kvalte den “frie opplevelsen”, som hadde vært enerådende på de første turene. Nå ser jeg imidlertid at den målrettede søken etter historier hjelper fram de gode opplevelsene, snarere enn å stå i veien for dem. Forpliktelsen ved å skulle produsere går nemlig hånd i hånd med inspirasjonen og gleden ved å finne, formidle og inspirere.

Budsjett:
For å holde utgiftene nede gjør jeg det aller meste selv. Web, regnskap og administrasjon utover egen overlevelse har jeg derfor ingen utgifter til. Telt, sykkel, kajakk og klær er i hovedsak gitt av sponsorer.
Underveis overnatter jeg i hovedsak i telt eller hos folk jeg møter. Det er minimalt med betalte overnattinger på reisen.
Leiligheten i Oslo skal leies ut for å betjene deler av boliglånet. I prosjektperioden har jeg også mulighet for å selge artikler og holde enkelte foredrag, og jeg tar sikte på å gjøre en jobb som turleder for Escape travel. Det gjenstår likevel en del før jeg er i mål:

Budsjett for “Vårt Europeiske Hjørne” for årene 2009 - 2010
Inntekter og utgifter Pr. mnd. ant. i perioden Totalt
Lån og husleie i Norge 11.000,- 18 200.000,-  
Reise / frakt     30.000,-  
Telefon og internett 1.000,- 18 20.000,-  
Kost og diverse 10.000,- 18 180.000,-  
Kamerateknisk utstyr     120.000,-  
Forsikringer, uforutsette utgifter
................................................

................

........
25.000,-
..................
575.000,-
..................

Jeg-Nelly-og-utstyr-300-dpi20 år med ekstreme reiser...
... erfaring fra reklamefoto, illustrerte bøker, 20 reisedokumentarer på TV2, omfattende foredragsvirksomhet og en levende webside... Denne gang skal jeg skrive, fotografere og filme uten å måtte bekymre meg for tidsbruk, slik at tiden utnyttes som en ressurs i seg selv. Jeg skal leve i reisen – og det skal synes i resultatet!

mvh Paul Olai-Olssen
MultivisjonsvagabondenHilleberg the Tentmaker Eian Fritid Foss Sykler Deler A/S

oppdatert 28.04.09 ...

siste på twitter:

i pressen: